1e ronde NK 2016: Van Foreest verslaat l’Ami

Alle blikken zijn dit toernooi op de 17-jarige Van Foreest gericht.

Dat hij heel goed zal worden staat wel vast, maar zal hij nu al voor het kampioenschap kunnen gaan?

Bij de opening van het toernooi zei hij dat zijn trainer dacht dat het nog één jaar zou duren.

Jorden van Foreest scoort in de eerste ronde meteen een belangrijke overwinning op Erwin L’Ami en neemt de leiding.

Maar met deze eerste ronde geeft hij een fraai visitekaartje af. Van Foreest speelde namelijk een bijzonder overtuigende aanvalspartij tegen L’Ami, en wikkelde alle complicaties na een kwaliteitsoffer zeer secuur af. L’Ami had de ondankbare taak om, met weinig tijd, een stelling te moeten verdedigen waarin hij met zwart eigenlijk geen nuttige zetten meer had.

De foto van L’Ami en Van Foreest is genomen door Harry Gielen. Meer foto’s van de eerste ronde zien? Klik hier…

2016-08-22 | Kazarian komt goed weg tegen Hortensius

Kazarian mocht haar handen dichtknijpen dat Hortensius er net niet in slaagde de mislukte Franse opening van zwart te weerleggen. Dat kon op een paar manieren, de methode met 24.La4 edn 25. Pxe6 bleek onvoldoende. Het zeldzame eindspel van ongelijke lopers en fgh-pionnen voor Hortensius en dubbele h-pion voor Kazarian was mede door de verkeerde loper voor wit remise.
2016-08-22 | Degelijke remise Padurariu-Haast

Bij Padurariu-Haast was dat de correcte uitslag: Padurariu durfde niet in een iets betere stelling en ruilde dames. Haast kon eenvoudigweg geen serieuze winstpoging doen in een vervolgens voor haar iets beter eindspel.
2016-08-22 | Jap wint bij terugkeer op NK

Jap mocht tegen Martine Middelveld haar handen dichtknijpen. Ze kwam met groot voordeel uit de Franse opening maar haar gebrek aan routine had haar in de slotfase de kop kunnen kosten. Middelveld zag het ook niet maar na 28.. Lxg2 was goede raad duur geweest voor de witspeelster.
2016-08-22 | Paulet wint gecompliceerd eindspel

Paulets zege op Arlette van Weersel was er niet een uit een stuk maar voor het talrijke publiek in het Tropeninstituut was het wel een onderhoudend gevecht. Van Weersel ging in de opening en het middenspel aan het roer maar in het lastige eindspel kwam Paulet goed terug. Van Weersel miste verschillende kansen op remise en kon op een gegeven moment promotie van de gevaarlijke zwarte d-pion niet meer verhinderen.
2016-08-22 | Reinderman-Ernst remise

“De nul is er van af” was hoe Reinderman de perskamer binnenkwam. Hij had wit tegen Sipke Ernst maar in een symmetrische stelling moest hij direct al flink oppassen. Ernst dacht beter te staan maar schijn bedroog, in die zin dat de engines continu rond de waarde 0.0 bleven hangen. Nadat bijna alle stukken geruild waren werd de vrede getekend.
2016-08-22 | Van Foreest verslaat l’Ami

De 17-jarige Jorden van Foreest heeft in de eerste ronde van het NK laten zien dat hij al in zijn debuutjaar al tot de kandidaten voor de titel behoort. Tegen Erwin l’Ami, de nummer twee op rating in het Tropeninstituut, won hij een fraaie aanvalspartij waarin de zwartspeler naast dreigingen tegen zijn koning tevens met een (witte) vrijpion op c7 te kampen had.”Ik wist niet goed wat ik tegen l’Ami moest doen”, aldus Van Foreest. “Ik heb toen even wat files van mijn vriendin gecheckt. Schots bleek een prima keuze tegen hem.” En inderdaad. Commentator John van de Wiel was al niet te spreken over de opstoot a5-a4 van zwart: “In zo’n scherpe stelling kan zwart zich zo veel tijdverlies niet permitteren.” Hij kreeg gelijk. Wit beschikte over voldoende tijd om zijn stukken in een ideale uitgangsposities voor een aanval te positioneren en weerlegde de zwart bevrijdingszet d7-d5 met harde hand. Omdat hij de enige was die won gaat Van Foreest alleen aan de leiding.

2016-08-22 | Werle kan kansje in eindspel niet verzilveren

De partij tussen oudgedienden Erik van den Doel en Jan Werle eindigde in remise. Van den Doel gleed met 35. Tc5 bijna uit over een bananenschil. Die zet gaf Werle kansen in het eindspel maar die bleken uiteindelijk onvoldoende. Wit kon ondanks een minuspion verhinderen dat de zwarte koning binnen kon komen.
2016-08-22 | Bok en Van Wely eindigen in remise

Benjamin Bok speelde in de tweede toppartij van ronde 1 remise tegen Loek van Wely. De Veldhovenaar kreeg al snel een goede drukstelling tegen van Wely’s Siciliaanse Najdorf. De Tilburgse grootmeester liet zich echter niet uit het veld slaan, in de Najdorf is Loek natuurlijk gepokt en gemazeld, die opening speelde hij bij wijze van spreken al toen Bok nog in de luiers lag. Na een dameruil op zet 26 (26. f4 was kansrijker om de pionnenstructuur op de zwarte koningsvleugel open te breken), bleef de positie steeds in evenwicht.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.