EK Jeugd 2016 Ronde 4 – prachtig eindspel Thomas

Naarmate het toernooi vordert, wordt de tegenstand steeds sterker. Volgens professor Arpad Elo zouden de Nederlanders met een gezamenlijke score van 6,5 aan de verwachtingen voldoen.Gelukkig zeggen getallen niet alles. Met 8,5 uit 14 werd voor de vierde keer op rij ruim boven de 50% gescoord. Een mooi resultaat, maar eigenlijk zat er nog meer in het vat. Gunstige tot gewonnen eindspelen werden niet in winst omgezet, terwijl eindspelen waarin voor remise gevochten moest worden vaak op het nippertje verloren gingen.

Thomas Beerdsen (B18) en Eline Roebers (G10) zijn op het moment de topscoorders van de Nederlandse delegatie met 3,5 uit 4.Siem van Dael (B12), Liam Vrolijk (B14), Robby Kevlishvili (B16) en Maaike Keetman (G18) doen met 3 uit 4 ook nog volop mee in de strijd om de hoogste plaatsen. Hieronder een korte samenvatting van de partijen in chronologische volgorde.

Robby Kevlishvili (B16) haalde zijn tegenstander in de afruilvariant van het Slavisch slim uit zijn voorbereiding. Toen het complex werd rekende Robby simpelweg beter en won de partij.

Siem van Dael (B12) volgde vrij snel na Robby met opnieuw goed nieuws. Zijn dame in combinatie met twee vrijpionnen bleken beter samen te werken dan de twee torens van zijn tegenstander. Een goede overwinning!

Feline Waardenburg (G16) experimenteerde in de opening. De zwarte opzet leek wat riskant, maar het bleek allemaal wel mee te vallen. Na wat ruilwerk vervlakte de stelling en bleef een toreneindspel over met gelijke kansen. Remise!

Eline Roebers (G10) speelde een zeer goede partij. De tegenstandster werd positioneel overklast en dat leverde Eline een pion op. Helaas zorgde deze pionwinst er ook voor dat zwart, mede door een beetje stellingsgeluk, tegenspel kreeg. Het voordeel verwaterde met remise als gevolg.

Liam Vrolijk (B14) bleek vandaag positioneel uit het goede hout gesneden te zijn. Spanning handhaven, druk opvoeren en op het juiste moment toeslaan. Een partij uit één stuk.

Yichen Han (B10) kwam moeizaam uit de opening. De stukken van zijn tegenstander, de nummer één op rating, vonden makkelijker de goede plaatsen. Een nederlaag was niet te vermijden.

Max Warmerdam (B16) kreeg vanuit de opening eindspelvoordeel en dat werd systematisch verzilverd. Een revanche voor de vervelende nederlaag van gisteren.

Lucas Nguyen (B12) had een klein minnetje in de opening, vocht zich goed terug en kwam in een gewonnen eindspel terecht. Helaas werd de winst niet gevonden en zodoende morste Lucas voor de tweede keer achter elkaar een half punt tegen een sterke tegenstander.

Marlinde Waardenburg (G14) speelde haar tegenstandster langzaam weg. Een gewonnen toreneindspel was het resultaat, maar helaas begon de machine toen te haperen. De Française mocht in haar handjes knijpen met remise.

Timardi Verhoeff (G18) liet het loperpaar van haar tegenstander erg actief worden en kwam daardoor in het middenspel in de problemen. Timardi vocht nog lang voor wat ze waard was, maar een nederlaag was onoverkomelijk.

Kevin Nguyen (B16) hield voor de derde keer een sterker geachte tegenstander op remise. De opening liep niet zoals gepland en Kevin kwam in het middenspel in een mindere stelling terecht. Vanaf toen was het een kwestie van verdedigen en dat deed Kevin goed. Een toreneindspel met een pion minder werd remise gehouden.

Thomas Beerdsen (B18) speelde een wat rustige partij, maar in het toreneindspel ontstond er een enorm gevecht wat Thomas uiteindelijk op studieachtige wijze wist te winnen. Zeker de moeite om even rustig na te spelen.

Eelke de Boer (B14) won snel na de opening een pion, gaf die later weer terug voor positionele voordelen en tikte vervolgens het eindspel uit. Een lange zit, waarin de winst nooit in gevaar kwam.

Maaike Keetman (G18) moest van begin af aan een mindere stelling keepen. Maaike weerde zich kranig en leek een remise uit het vuur te slepen. Op het moment suprême tastte Maaike helaas toch nog mis en werd het taaie verdedigen niet beloond.

Klik hier voor de resultaten van de Nederlanders

Klik hier om de partijen na te spelen

Website

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.