Damesteam naar Olympiade

Van 1 tot en met 14 september wordt de 24e Olympiade gehouden in Baku, Azerbeidjan. Natuurlijk doet ook Nederland weer mee, zowel in het open toernooi als in het vrouwenteam.

De verrichtingen van het damesteam zijn te volgen via www.chessqueens.nl. De partijen zijn live te volgen en er zullen ook verslagen en foto’s worden geplaatst.

De teams bestaan uit 5 spelers/speelsters. Het Nederlands damesteam is als 25e geplaatst. Bianca de Jong-Muhren ontbreekt dit keer, zij is onlangs moeder geworden en vindt het nog te vroeg om 2 weken weg te gaan. Door haar afwezigheid krijgt Maaike Keetman de kans ervaring op te doen op het hoogste niveau. Wie zijn nu die speelsters die Nederland vertegenwoordigen in Baku?

 

Zhaoqin Peng

Natuurlijk is Zhaoqin Peng er weer bij. Peng is geboren in China, maar woont al sinds 1995 in Nederland. Maar liefst 13 keer was ze kampioen van Nederland bij de vrouwen. Ze is een van de weinige vrouwelijke Grootmeesters (GM) ter wereld en hoorde lange tijd tot de wereldtop bij de vrouwen. In 2004 werd ze 2e op het Europees kampioenschap voor vrouwen, achter Alexandra Kosteniuk. Op de Olympiade in 1988 won ze de gouden bordmedaille, toen spelend voor China. Op het Europees teamkampioenschap in 2007 herhaalde ze dit, inmiddels al geruime tijd voor Nederland spelend. Het wordt voor Peng de 9e Olympiade voor Nederland en de 10e in totaal.

 

Anne Haast

Ondanks haar jonge leeftijd, ze is 23, is Anne Haast al niet meer weg te denken bij de Nederlandse damestop. In 2014 werd ze voor het eerst Nederlands kampioen bij de vrouwen in een sterk deelnemersveld. In 2015 en 2016 verdedigde ze deze titel met succes. In 2015 baarde ze opzien door good-old Jan Timman te verslaan bij Tata Steel Chess. In dat toernooi behaalde ze haar WGM-titel en scoorde haar eerste IM-norm. Op het EK in Reykjavik in november volgde de tweede en laatste IM-norm. Alleen de rating was nog een paar puntjes te laag. Helaas volgde een periode met wat mindere resultaten en de rating zakte. De weg omhoog is echter weer gevonden en de IM-titel lijkt een kwestie van tijd. Intussen behaalde ze, naast de goede schaakresultaten, ook nog “even” haar PABO-diploma en is ze intussen aan het werk. Voor Anne wordt het de derde Olympiade.

Tea Lanchava

Net als Peng is Tea een ervaren kracht in het damesteam. Baku wordt haar 9e Olympiade. Tea is Georgische van geboorte. Al op jonge leeftijd werd ze als groot talent ontdekt door oud-wereldkampioene Nona Gaprindashvili. Ze werd twee keer wereldkampioene bij de meisjes. Met het team van de Sovjet-Unie reisde ze schaaktoernooien af, samen met o.a. de latere wereldkampioen Vladimir Kramnik. Sinds 1995 woont ze in Nederland. In 1998 speelde ze haar eerste Olympiade. Sindsdien ontbrak ze maar één keer op een Olympiade. In een periode van 9 maanden scoorde ze 3 IM-normen en is daarmee pas de tweede Nederlandse ooit met de titel Internationaal Meester. In 2006 werd ze 2e bij het Europese kampioenschap voor vrouwen. Na talloze tweede plaatsen werd ze in 2012 eindelijk Nederlands kampioen en brak de jarenlange hegemonie van Peng. Inmiddels komt het schaken voor Tea op de tweede plaats. Ze heeft in Nederland opleidingen gevolgd in de financiële sector en heeft al een aantal jaar een eigen bedrijf.

Anna-Maja Kazarian

Anna-Maja Kazarian is de reizende ster van het Nederlandse vrouwenschaak. In 2014 deed ze voor het eerst mee aan het NK vrouwen. Hoewel ze vooral meedeed om ervaring op te doen haalde ze toch al enkele goede resultaten binnen. In 2015 werd ze 4e op het NK, met een gelijk aantal punten als Tea Lanchava. Het (voorlopige) hoogtepunt moest echter nog komen. In september 2015 werd ze Europees kampioen bij de meisjes tot 16 jaar, met een vol punt meer dan de nummers 2. Een paar weken later debuteerde ze in het Nederlands damesteam tijdens het Europees kampioenschap in Reykjavik, waar ze de bronzen bordmedaille pakte. In mei van dit jaar kwam haar rating zelfs boven de 2300. Inmiddels is deze weer wat gezakt, maar over de langere termijn laat ze duidelijk vooruitgang zien.

Maaike Keetman

Maaike Keetman debuteert in het Nederlands damesteam. De laatste jaren maakt ze snelle groei door en werd daarom uitgenodigd om mee te doen aan de Olympiade. In het seizoen 2014-2015 was de topscoorder in de gehele KNSB-competitie met 8½ uit 9. In september 2015 eindigde ze als gedeeld 2e op het Europees kampioenschap voor meisjes tot 16 jaar, achter Anna-Maja. Daarna kwam het schaken noodgedwongen even op de achtergrond, want er moest eindexamen gedaan worden. De rating ging wat achteruit, maar dat offer was niet voor niets. Het gymnasiumdiploma is behaald, cum laude nog wel! Met het diploma eenmaal op zak kwam het schaken weer naar de voorgrond. In de zomertoernooien presteerde ze goed, met o.a. een remise tegen Lucas van Foreest. Ook op het EK jeugd in Praag, een week voor de Olympiade, laat ze zien dat ze in vorm is. Dat belooft wat voor Baku.

Coach Mykhaylo Oleksiyenko

Sinds 2015 is Mykhaylo Oleksiyenko de coach van het damesteam. Oleksiyenko is een Grootmeester uit de Oekraïne. Zijn aanstelling als bondscoach van het damesteam was mogelijk door de gezamenlijke inspanning van de speelsters die meededen aan de Olympiade in Tromsø, verenigd in de Stichting ChessQueens, op aanraden van voormalig coach Adrian Mikhalchisin.

Sinds augustus 2013 is Mykhaylo’s rating ononderbroken hoger dan 2600. Hij heeft diverse toernooien gewonnen, vooral in Oost-Europa en in Frankrijk. Zo eindigde hij in 2014 op een gedeelde 1e plaats in het Bronstein Memorial in Wit Rusland. In hetzelfde jaar werd hij Oekraïns rapidkampioen. Eerder deze maand eindigde hij op een gedeelde 5e plaats bij het sterk bezette Hogeschool Zeelandtoernooi. Het EK voor Landenteams van vorig jaar was zijn debuut als coach van een team. In de aanloop naar het EK van vorig jaar en van de komende Olympiade heeft hij het damesteam enkele trainingen geven, zowel individueel als in teamverband.

2 Reacties

    • Avatar
      coenj 02 september 2016

      De dames hebben gewonnen met 3½-½. Alleen Anne kwam niet verder dan remise.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.