De overwinning van een ‘vieze’ jonkheer

De adellijke komaf en de betovergrootvader van Jorden van Foreest blijken voor de pers minstens zo belangrijk als wat toch het meest opmerkelijk is: kampioen van Nederland worden op zeventienjarige leeftijd. Hans Ree legt daarbij uit wat Sipke Ernst onder een ‘vieze schaker’ verstaat. En Anish Giri zou een voorbeeld mogen nemen aan Jorden. De landelijke dagbladen pakten vandaag voor schaakbegrippen groot uit.

Telegraaf

De Telegraaf hield het nog bij een bescheiden kolom. Hans Böhm begint wel met de constatering dat de leeftijd bijzonder is. Anish Giri was vijftien, “maar die had de beroemde Russische schaakschool als opleiding”. Ja, dat doen wij journalisten, een reden bedenken om de nieuwe held toch even bovenaan te zetten. Max Euwe was 20 toen hij kampioen werd, Jeroen Piket 21 en Jan Timman 22. Jorden kan zich dus tussen de allergrootsten plaatsen.

Böhm vindt de titel voor Jorden terecht, omdat hij “op de cruciale momenten gas terug wist te geven of juist een beetje meer risico liep”. Hij vermeldt dat Jorden de middelbare school zal afmaken en dan zal proberen de mondiale schaaktop te bereiken. Als dat niet lukt heeft hij nog de tijd te switchen naar een gewone maatschappelijke baan.

Böhm is bijna de enige die ook vrouwenkampioen Anne Haast vermeldt.

NRC Handelsblad

Hans Ree begint een groot artikel met de vermelding dat Jordens betovergrootvader en diens broer elk drie keer kampioen van Nederland werden. Vervolgens bespreekt hij uitgebreid niet de laatste partij op zondag, maar de cruciale partij Van Foreest-Van Wely van zaterdag.

“Het leek of de voor hem ongewone gedachte dat remise ook een goed resultaat kan zijn, zijn spel verlamde. Normaal heeft hij een levendige aanvallende stijl. Een andere deelnemer aan het NK, Sipke Ernst, die een aantal jaren zijn trainer is geweest, noemde hem een ‘vieze speler’. Misschien een Groningse schaakuitdrukking, in ieder geval was het bedoeld als een groot compliment. Ernst bedoelde dat het  spel van Van Foreest vol zit met scherp berekende venijnige tactische wendingen.”

Tegen Van Wely kwam dat niet uit de verf, maar Jorden toonde nog een kwaliteit. “Zorgvuldig niets doen binnen een vesting is een grote kunst die hij bleek te verstaan.”

Tot slot schrijft Ree dat een Nederlands kampioen in het Olympiadeteam hoort te spelen, maar de Olympiade begint al donderdag en het team is al geformeerd. De volgende keer zal Jorden erbij zijn, voorspelt Ree. “Hij heeft de afgelopen jaren spectaculaire vorderingen gemaakt en de groeistuipen zijn nog lang niet uitgewerkt.”

Volkskrant

Ook Gert Ligterink krijgt veel ruimte. En ook hij begint met de voorouders Arnold en Dirk. Laatstgenoemde had volgens Euwe tot de wereldtop kunnen behoren als hij meer zou hebben gespeeld. (Dirk van Foreest werd huisarts – JH.) Jorden daarentegen is een veelspeler, soms zelfs te veel. Vorig jaar nam hij bij een toernooi in Duitsland ’s morgens deel aan de gesloten groep en ’s middags aan de open groep. Een dwaasheid, schrijft Ligterink, die Jorden zich niet meer zal permitteren. (Zijn trainer Sergei Tiviakov wist het niet en had het hem zeker afgeraden, schreef hij mij desgevraagd – JH.)

Na de start van 3 uit 3 liet Jorden zich niet uit het veld slaan door de nederlaag tegen Dimitri Reinderman. Ligterink noemt de daaropvolgende overwinning op Sipke Ernst eentje “van hoog niveau”.

Over de remise tegen Van Wely schrijft Ligterink ongeveer hetzelfde als Ree. Over de slotronde: “Alsof die ontsnapping hem immuun had gemaakt voor nervositeit, overspeelde Van Foreest in de slotronde zijn Groningse stadgenoot Werle volkomen.”

Jorden van Foreest is nu nog duidelijker het grootste Nederlandse talent van Nederland na Anish Giri. Volgens Ligterink merkte Böhm (de commentator van zondag) daarover op: “Je zou hopen dat Giri in zijn spel iets meer van de bravoure van Van Foreest heeft.”

De Volkskrant plaatst als enige een partij, namelijk Werle-Van Foreest. Zonder commentaar, wel met een diagram.

ANP

Meerdere kranten namen het ANP-berichtje over, per krant met kleine verschillen. Loek van Wely wordt daarin geroemd: “Van Wely sloot een goed toernooi af met indrukwekkend spel. Dat hij niet voor de achtste keer kampioen werd, had alles te maken met de aanwezigheid van Van Foreest. De Groninger is het grootste Nederlandse schaaktalent na Anish Giri, maar hij heeft achter het bord een aanmerkelijk avontuurlijker karakter.”

Het ANP vermeldt wel de vrouwentitel van Anne Haast, maar zoals gezegd neemt niet iedere krant het bericht helemaal over. Trouw noemt haar niet, De Gooi- en Eemlander en zijn zusterbladen wel.

Het was een mooie maandag in de kranten.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.