Nederland wint Jeugdinterland tegen België

ANTWERPEN –  Op 27 en 28 augustus vond in het schitterende gebouw MAS in Antwerpen de (inmiddels) jaarlijkse confrontatie tussen een Nederlands schaakteam en een Belgisch schaakteam plaats. Na 5 spannende ronden wist het Nederlandse team met 3,5-1,5  de eerste plaats te behalen en zo van België te winnen.

Dit jaar had de schaakbond aan Stichting Pathena gevraagd om het Nederlandse team te formeren en de organisatie op te pakken en Pathena deed dit met veel plezier.

In Antwerpen schoten de Nederlanders (onder leiding van coaches Harold van Dijk en Rick LaHaye)  gelijk goed uit de startblokken door de eerste 2 ronden te winnen (12,5-7,5 en 12-8), maar kwamen de Belgen in de 3e ronde sterk terug. De eerste dag werd dus afgesloten met een 2-1 voorsprong.

De volgende ochtend, tijdens de 4e ronde bleek het Nederlandse team te sterk en werd met 15-5 gewonnen.  Daarmee was de overwinning binnen, maar het Belgische team wist in de 5e ronde een gelijkspel af te dwingen (10-10), zodat de eindstand 3.5-1.5 werd en scoorde Nederland 58 bordpunten.

 

Het gebouw waarin gespeeld werd (MAS in Antwerpen) is een bijzonder mooi gebouw, waarbij op de 8ste verdieping werd gespeeld, waardoor er een mooi uitzicht over Antwerpen was, maar er ook veel publiek kon komen kijken. Go For Grandmaster uit België organiseerde dit toernooi voor de 5e keer op deze locatie.

Er werd gespeeld in 4 leeftijdscategorieën (U16, U14, U12 en U10) en waar vooraf veel werd verwacht van U16 en U14 waren het in de eerste ronden juist de “kleintjes”  die het team naar de overwinning brachten. Het speeltempo (1 uur zonder increment) was zeker voor de oudere schaaktalenten een lastig tempo en diverse malen werden goede stellingen alsnog op tijd verloren, maar de topscorers van het team zaten onderin.

Bij de U10 delen Alan Bakija (4 punten) en Kathleen Wiegmann (5 punten) het uitstekend, maar ook de rest speelde daar goed.  Bij de U12 wist Marek Kudlicka de meeste punten te scoren en bij de U14 waren dat Derk Kouwenhoven, Tommy Tran en Sebastiaan Janse.  Bij de U16 tenslotte scoorde Jonas Hilwerda (terwijl hij ook nog U14 had kunnen spelen) 4 punten.
De Belgische organisatie was weer uitstekend, terwijl ouders en kinderen ook konden genieten van een stukje Antwerpen.

     
Een mooie overwinning van het Nederlandse team. Volgend jaar is het de bedoeling dat Pathena dit evenement in Nederland gaat organiseren.

Alle foto’s, verslagen en uitslagen zijn te vinden op: home.pathena.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.