Nederlands Kampioen!

Afgelopen week speelde ik mijn eerste NK. Dat ik überhaupt aan het NK mocht meedoen was ik zelf al erg blij mee, want dit was helemaal niet duidelijk, totdat mijn trainer Sergey Tiviakov plotseling besloot niet mee te doen. Ik had mij eerst helemaal gericht op het kwalificatieweekend, maar ineens werd een van mijn dromen werkelijkheid en speelde ik mee in een NK. Als voorbereiding voor het toernooi speelde ik een aantal toernooien. Het eerste toernooi in Frankrijk verliep erg goed en ik wist het met 8 uit 9 te winnen. Het andere toernooi in Vlissingen verliep een stuk minder goed voor mij, ik gaf zowaar drie stukken weg en haalde uiteindelijk 6,5 uit 9. Ondanks deze lichte tegenslag vlak voor het NK voelde ik mij goed en keek ik uit naar het NK.

Voor het NK zelf bereidde ik mij alleen voor op mijn zwartbeurten, met wit is het namelijk een stuk moeilijker om in het nadeel te komen. Toen ik bij de openingsceremonie 4 keer wit en 3 keer zwart trok was ik stiekem ook een beetje teleurgesteld. Ik voelde mij namelijk goed thuis in mijn openingskeuzen voor zwart. Dit gevoel verdween echter snel toen ik mijn eerste twee ronden van L’Ami en Erik van den Doel won met de witte stukken. In de voorbereiding voor mijn partij tegen Erwin L’Ami wist ik aanvankelijk niet precies wat ik zou spelen totdat ik ineens het Schots tegenkwam wat mij direct beviel. Ik kwam goed uit de opening en won een goede partij. In mijn volgende partij tegen Van den Doel besloot ik nog een keer voor het Schots te gaan. Ook daar kwam ik redelijk uit de opening, maar ik werd langzamerhand wat overspeeld. Ik won uiteindelijk omdat Van den Doel een wat te riskant kwaliteitsoffer pleegde in tijdnood. Wat geluk, maar mijn start van 2 uit 2 was natuurlijk erg mooi.

In ronde drie mocht ik tegen Benjamin Bok spelen, dat werd een van de beste partijen die ik tot nu toe heb gespeeld.

Na deze droomstart van 3 uit 3 mocht ik met wit tegen Dimitri Reinderman. Reinderman is altijd een moeilijke tegenstander voor mij geweest, en dat bleek ook deze keer. Hij speelde beter dan ik in de complicaties en ik verloor. Reinderman heeft de partij zeer uitgebreid geanalyseerd in zijn verslag over het NK

 

Een domper, en daarna moest ik ook nog tegen mijn oude trainer Sipke Ernst, waar ik dit jaar al drie keer van had verloren en nog geen half punt tegen had gescoord. Maar omdat mijn vriendin Sonja Bluhm als verrassing kwam en door de motiverende berichten van mijn oud sponsor Kees Eldering ging ik vol vertrouwen achter het bord zitten. Het werd een erg moeilijke partij waar ik uiteindelijk als winnaar uit voort kwam. Een score van 4 uit 5 was zeker niet slecht, maar de volgende dag wachtte mij Loek van Wely, die een half puntje achter op mij stond en zeker weten zijn achste nederlandse titel binnen zou willen halen. In de opening ging het al grondig mis voor mij, en ik moest een lange verdediging tegemoet zien. Met heel wat geluk wist ik uiteindelijk toch de remise binnen te halen.

De laatste ronde was tegen Jan Werle, en verliep erg goed:

 

.

 

Hierdoor bleef ik Loek van Wely een half punt voor en werd ik Nederlands Kampioen! Een geweldig resultaat waar ik erg trots op ben.

De foto’s zijn van Harry Gielen die het hele toernooi aanwezig was en heel wat mooie foto’s heeft gemaakt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.