Erik van den Doel Nederlands Kampioen Snelschaak

Het zonovergoten marktplein van Hardenberg diende afgelopen zaterdag als strijdtoneel voor het Open NK Snelschaak. Een ideale mogelijkheid voor de aanstormende Nederlandse toptalenten om elkaar eens flink te testen. Grootmeester Van den Doel mocht de titel op zijn naam schrijven. Hij wist, in een sterk bezette finalepoule, af te rekenen met een handvol Meesters en twee Grootmeesters.


V.l.n.r. Sponsor Qonnected, Hing Ting Lai, Erik van den Doel en Ivo Maris

In de finalepoule moest Leidenaar Van Den Doel alleen zijn meerdere erkennen in de kersverse Nederlands kampioen schaken, Jorden van Foreest. Ivo Maris en Hing Ting Lai, beide uitkomend in de Meesterklasse voor SISSA Groningen, deelden gezamenlijk de tweede plaats.

Het toernooi, dat voor het eerst in de tachtigjarige geschiedenis van Schaakvereniging Qonnected Hardenberg werd georganiseerd, was een groot succes.  In de stralende zon en onder begeleiding van de muzikale klanken van een  DJ en de popformatie Gentlemen ging het toernooi prima van start. De achtenzestig schakers konden zich in drie voorronden plaatsen voor de finalepoule, waarbij de sterksten in de eerste groep uitkwamen en de zwaksten in de zevende groep.

Tijdens de opening sprak voorzitter Joan Reinders zijn dank uit aan de samenwerkende instanties. Ook verwelkomde hij de deelnemers. Nadat wethouder Prinsse het toernooi opende, door symbolisch de eerste zet te verrichtten, barstte het geweld los.  In een voor Hardenbergse begrippen ongeëvenaard sterk deelnemersveld kwamen de favorieten al snel bovendrijven. Uiteraard waren er ook achterhoede gevechten vol blunders, onreglementaire claims, onbedoelde stukoffers en bizarre ontknopingen onder tijdsdruk. Uitslagen kunt u vinden op www.sv-hardenberg.nl.

 

V.l.n.r. Voorzitter Joan Reinders, Sponsor Qonnected, Erik van den Doel

Het snelschaak (speeltempo 5 minuten per persoon per partij) heeft eens te meer bewezen een spectaculair opkomend evenement te zijn. De groei in populariteit heeft te maken met internet waarbij het speeltempo nadrukkelijk bepalend is voor het resultaat. De schaakelite heeft op onnavolgbare wijze haar pure kunsten vertoond. Het publiek kon van dichtbij ervaren hoe vindingrijk, tactisch en meedogenloos de hedendaagse schaker moet zijn. Om voort te bouwen op dit succes is sponsoring noodzakelijk.

1 Reactie

  1. Avatar
    coenj 11 september 2016

    Jammer dat een NK wordt gehouden als de sterkste schakers van Nederland naar de Olympiade zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.