Eerste ronde Nosbo-teams in de KNSB

Van de tien NOSBO-teams in de KNSB boekten 6 een overwinning, speelde één gelijk en boekten er drie een nederlaag. Niet alleen het aantal overwinningen spreken tot de verbeelding, maar ook tegen wie. Laten we beginnen in de Meesterklasse:

Sissa mocht aantreden tegen En Passant. Vorig jaar de kraker om het kampioenschap. Dit jaar al in de eerste ronde. En Passant ongeveer in de basisopstelling. Alleen GM Konstatin Landa verving GM Ikonnikov. Een verbetering met 63 ratingpunten. Sissa heeft een aantal jeugdige spelers aangetrokken en had geen GM’s uit de grote hoed getrokken. In tegendeel. Ze speelden zonder Jorden van Foreest (Luxemburg?). Die werd vervangen door Melanie Lubbe. Dat was een probleem voor de wedstrijdleider want die kon haar niet vinden. Ze staat namelijk onder haar meisjesnaam Ohme in het systeem.

Op papier was En Passant dus favoriet, maar al snel bleek dat het geen walk-over zou worden. Integendeel. De eerste overwinning was voor Sissa. Zyon Kollen wist Richard Vedder te overspelen. Hing Ting Lai wist een remise tegen GM Jan Smeets uit het vuur te slepen. Met 1,5 -05, voor stonden er ook nog twee witspelers op winst en de overige partijen waren allemaal in evenwicht. Dat zag er goed uit. Sissa liep uit na een 4,5 – 0,5 voorsprong door winsten van Ivo Maris (op Jan Willem van de Griendt), Nicolas Lubbe (op GM Erwin l’Ami) en Patrick Zelbel (op GM Friso Nijboer). En Passant deed wat tegen door een overwinning van Manuel Bosboom op Melanie Lubbe. En op de overige borden stonden de partijen volgens de engine nog gelijkwaardig. En Passant kroop dichterbij door een overwinning van Konstantin Landa op Lucas van Foreest. 4,5-2,5 met nog drie partijen te gaan. Op twee borden stond Sissa beter en op één stond En Passant beter. De overwinning gloorde. Het werd 4,5 – 3,5 door een overwinning van Peng op Demre Kerigan. Direkt gevolgd door een remise van Nick Maatman tegen GM Benjamin Bok. De engine geeft in de eindstelling nog groot voordeel voor Nick aan, maar met weinig tijd op de klok is het misschien verstandig om een remise te accepteren gezien de stand. 5-4 en de overwinning was behoudens blunders op zak. Ilja Zaragatski stond beter en dwong zijn tegenstander tot een kwaliteitsoffer. Met een kwal meer was het een kwestie van kijken of er een winst in zat. Het eindspel was namelijk ingewikkeld. Voor de kwal had wit wel als compensatie een verre vrijpion. Ilja ging er eens goed voor zitten en vond een winstweg. Persoonlijk vind ik zijn zet g6 geweldig. Dat leverde later namelijk net een tempo op waardoor de witte koning te laat kwam. Een mooie 6-4 overwinning op de kampioen. U kunt de partijen hier naspelen. Lees meer…

Over jan van os

Ik ben meer dan 55 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november 2020 ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.