Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen LSG

Na het ongeval debacle van vorig jaar waren we uit op een revanche. LSG daarentegen wilde dit maal op reguliere wijze ons verslaan.
Zij traden zonder Nicolic aan, maar wel versterkt met Casper Schoppen en Jelmer Jens. Bij ons was Johan Quist verhinderd en hadden we Kevin Nguyen als talent toegevoegd.

De wedstrijd had een regelmatig verloop. Na het eerste uur mochten we nog hopen op 5-5, waarna alles misging. Eerst richting kleine nederlaag om te eindigen in een catastrofale 7 ½ -2 ½ . Met 5 remises en 5 nederlagen was het noodlot getekend.

Langs de borden:

1. Robby Kevlishvili en Jan Sprenger volgden de Sicilaan theorie tot zet 12.Met Pb6 koos zwart een ander pad. Wit had door eerst op b6 te slaan en dan op b7, gevolgd door Le3 voordeel kunnen krijgen. Hij draaide het om en moest oppassen niet te verliezen door het overwicht van zwart over de zwarte velden. Toen zwart met 30…a4 verkoos boven het betere (winnende?) Lg3, waren de gevaren geweken en remise een feit.

2. Martin Martens en Arthur Pijpers kregen ook een Siciliaan op het bord. Het verhaal ia snel verteld. Beide hadden deze variant goed voorbereid en Martin wist dat hij goed spel zou krijgen. Helaas verwisselde hij twee zetten en was het in deze scherpe variant, na enig gespartel, direct uit.

3. Vitaly Kunin tegen Mark van der Werf werd een Benoni waar Vitaly wel raad mee wist. Zwart keek de hele partij tegen een nadeel aan en moest uiteindelijk een (vrij) pion inleveren. De één leek een kwestie ven techniek. Op de 35 ste zet koos wit voor Tc5, waar Tb5 simpeler was geweest. Het plan om met Tc7 af te wikkelen naar een gewonnen eindspel pakte verkeerd uit. Zwart greep zijn enige kans door de vrij pion te slaan ten koste van de kwaliteit. Het eindspel van twee pionnen tegen T T en T P bleek na 103 zetten niet te winnen.

4. Kevin Nguyen en Edwin van Haastert speelden een Yougoslaaf, waar Kevin op zet 10 koos voor Tac8 een plan wat slecht uitpakte. Met 10 b4 gevolgd door e5 had er een gelijke stand ontstaan. Om onder de druk uit te komen offerde Kevin een pion en kreeg nog goede kansen op een D-vleugel aanval. Het kostte zeeën van tijd. Met 20 Ld5 verhoogde hij de aanvalsdruk, waar het simpeler Tc5, gevolgd door Td5 het spel na verovering van de indringer op d6, gelijke kansen had geboden.In tijdnood overzag hij dat met het slaan, 22 LxPb3, hij het evenwicht ook had kunnen herstellen. Na een blunder in verloren stelling werd de nul genoteerd.

5. Dimitri Reinderman en Eelke Wiersma vochten op Konings Indisch terrein. Zwart had zich goed voorbereid en kreeg met de zwart loper op d4 en later een vervelende pion op d3 minstens gelijk spel. Zijn dame wandel door de witte stelling zag er vreemd uit, maar nadat hij op c5was beland stond zij hinderlijk over de zwarte velden te heersen. Met 21 …..Pg4 vraagt zwart te veel van de stelling, wat met direct Th3 een winnende stelling voor wit had opgeleverd. Pion 26 f4 ziet er dreigend uit, maar met de dreiging over de f-lijn werkte het in het voordeel voor zwart. Wit kon na 34 Pc3 nog vluchten in eeuwig schaak, omdat zwart verzuimde met 34 Txf4! de witte stelling op te blazen, waarna groot materiaal verlies onontkoombaar is.

6. Michiel Besseling tegen Michiel Bosman werd een Slavische partij. Wit heeft ruimte overwicht, maar er leek niet veel aan de hand tot hij plots ( (na 17 Db5?) een pion inleverde en daarmee de partij.

7. Onze nieuwe aanwinst Albert Blees en die van LSG Jelmer Jens speelden een Grünfeld- Indisch, waar wit het betere van het spel had. Na 23 Le2 wordt het oppassen. Mogelijk was Lb1 beter. Hierna werd het keepen voor wit. Hij kwam goed weg na 36 Pd6, wat zwart had kunnen afstraffen met het tussenschaak Df4, gevolgd door Te6. Nu kreeg hij de kans de dame voor twee torens te offeren en de gevaarlijke witte vrij pion op te ruimen, waarna de vrede getekend werd.

8. De jeugdpartij tussen Marijn den Hartog en Casper Schoppen werd een goede les voor Marijn. Hij speelde in een Franse partij b6 en te snel La6, zonder zijn ontwikkeling af te ronden. Na directe afruil op 10 LxLe2 had nog een lange partij kunnen ontstaan met gelijke kansen. Na 10 …..f5? verzwakt hij zijn K-vleugel. Wit kon zijn aanval op deze vleugel kracht bij zetten. Na 20 h6 was het snel doorslaggevend.

9. Bruno Carlier en Martin Roobol bestreden elkaar op afstand. Wit rukte naar voren terwijl zwart zich van het drie rijen systeem bediende. Dit leidt tot initiatief en licht voordeel, maar het blijft uitkijken voor wit. Op zet 20 was het kritiek. Wit had met het direct slaan 20 TxTa8 groot (winnend) voordeel kunnen verkrijgen. Na het terugslaan met de dame en Pb5 heeft zwart geen enkel spel. Bruno raakte rond de tijdcontrole ook de controle over de partij kwijt. Na 40 De1 geeft hij het punt weg, terwijl 40 Df6 het halfje had opgeleverd.

10. Rini Kuijf en Jan Willem de Jong hadden het na de opening snel gezien. De stonewall van zwart gaf wit te weinig om risico te nemen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.