Giri mist kans op toernooiwinst Tal Memorial

Anish Giri is bij de Tal-memorial als tweede geeindigd. In de laatste ronde was de kersverse vader dicht bij winst en daarmee een gedeelde eerste plaats, maar een fout op zet 41 kostte hem de winst. Toernooiwinnaar werd zo Ian Nepomniachtchi, die net als Giri het toernooi met drie remises eindigde.

In het vorige verslag kon u lezen hoe in de zesde ronde Giri zijn gedeelde eerste plaats verspeelde door een nederlaag tegen Aronian. Een nederlaag vlak voor de rustdag is op zich vervelend, toch zal de 22-jarige niet getreurd hebben:

Er moesten daarna nog wel drie partijen gespeeld worden. De partijen in de zevende en achtste ronde waren niet al te opwindende remises, maar dat kwam eigenlijk wel goed uit, want in deze ronden eindigden alle partijen in remise.

Foto: Ruchess

Het betekende wel dat de laatste ronde nog steeds spannend was. Nepo met zwart tegen Gelfand, Giri met zwart tegen Li Chao, de andere spelers stonden al een punt of meer achter. Bij een gedeelde eerste plaats zou er gevluggerd worden om de toernooioverwinning. En dat zat er best in, sterker nog, het leek even dat Giri alleen het toernooi zou winnen. Terwijl hij een zeer voordelig eindspel kreeg, kwam Nepo in grote moeilijkheden en op zet 37 had wit een gezonde pion kunnen winnen. Dat gebeurde niet, de stelling vervlakte, en even later was de Rus zeker van minstens een beslissingsmatch. Het wachten was op Giri: zou onze landgenoot zijn voordeel verzilveren? Op zet 41 moest hij een belangrijke beslissing nemen: naar e3 of naar e1 met zijn paard. Helaas, hij koos de verkeerde.

Maar toch 10.8 ratingpunten winst. Niet slecht voor een toernooi waarin je vader wordt!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.