Jorden boemt terug


De match Van Foreest-Sokolov brengt tot nu toe alles wat we gehoopt hadden: onverwachte wendingen, spanning en sensatie. Jorden (niet te verwarren met zijn broer Lucas, die nu bijna bovenaan staat in het Open) was allerminst uit het veld geslagen door zijn nederlaag van gisteren, kwam met een nieuw wapen en sloeg keihard toe met een paardoffer toen Sokolov misgreep in een lastige stelling.

Bij Hou Yifan-Short ging het er oneindig veel rustiger aan toe: in een Franse partij gebeurde weinig tot niets, en na 42 zetten werd de tweede remise overeengekomen. Van Foreest was allerminst verrast door de Philidor van Sokolov, van wie de jonge kampioen toch maar één partij kende met deze opening. Hij kwam wat je noemt beslagen ten ijs.

Van Foreest – Sokolov

1.e4 e5 2.Pf3 d6 3.d4 Pf6 4.Pc3 Pbd7 5.Lc4 exd4

Een iets beter versie voor zwart was volgens Van Foreest 5…Le7 6.a4 exd4, wat hij zelf in het NK tegen Benjamin Bok op het bord bracht.

6.Dxd4 Pb6 7.Lf4!?

Een uiterst venijnig nieuwtje. “Ik had hetzelfde idee met verwisselde zetten al op het bord gehad in een Frans toernooi”, meldde Van Foreest. “Die partij staat niet in de databases.” Wit geeft zijn loperpaar op voor een snelle ontwikkeling, en de zwarte lopers komen niet echt uit de verf, zoals zal blijken.

7…Le7 8.0–0–0 Pxc4 9.Dxc4 0–0 10.The1

10.e5 kwam zelfs hier al in aanmerking, bijvoorbeeld 10…Le6 11.De2 Pe8 12.Pd4 is ook niet prettig voor zwart. Maar de witspeler zat nog in zijn voorbereiding.

10…Le6 11.Df1!?

Ook nog van tevoren bekokstoofd. “Zo houd ik de twee centrumlijnen open”, zei de jonge Groninger. Het witte aanvalsplan is logisch en wordt in de volgende drie zetten duidelijk. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.