Schaken op de Europese Staalmarkt (12)

Lees ook deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6, deel 7 , deel 8, deel 9 , deel 10 en deel 11

Nog voor de afgebroken partij in Wijk aan Zee  kon worden uitgespeeld gingen de hoofdrolspelers met elkaar op de vuist en beschuldigden elkaar van vals spel en frauduleuze handelingen met sponsorgelden. De ruzie liep zo hoog op dat de media het oppakten en aan het speculeren sloegen over de achterliggende redenen. Ook werd er een geheim openingsrepertoire gelekt. De FIDE liet zich niet onbetuigd en kondigde een grondig onderzoek aan. In de aanloop naar het wereldkampioenschap in New York had men geen behoefte aan verdere publiciteit over deze uit de hand gelopen ruzie in Europa. De afgebroken partij zal nu pas in 2017 worden uitgespeeld. Een van de sponsors treedt per direct terug en dit laat een gat achter in het toch al niet ruime budget. Nu moet er nog meer met minder worden gedaan.

Chefsache in India

Na het ontslag van Cyrus Mistry, de topman van de Tata Groep, en de tijdelijke opvolging door Ratan Tata, volgden de ontwikkelingen elkaar snel op. Beiden werden door de Indiase minister-president, Narendra Modi, ontboden. Eerst sprak Cyrus Mistry met de MP en een dag later Ratan Tata. Ook de Indiase minister van Financiën, Arun Jaitley, werd ingelicht. Tata is niet alleen een groot  internationaal conglomeraat van bedrijven, Tata is India.

Hoe verder?

De wildste geruchten en speculaties doen in India de ronde. Wordt de familie Mistry, die een belang heeft van 18,5%, misschien met behulp van bevriende investeerders uitgekocht? Komen er rechtszaken of kan mediation nog een oplossing bieden? Zullen er nog meer Mistry-getrouwen opstappen? Gaat Ratan Tata de strategie wijzigen? Komt er weer een Tata als nieuwe topman of een Tata-getrouwe en wie worden er nog meer benoemd op sleutelposities? Wat gaan de Tata-aandelen doen, bij de aankondiging van het ontslag gingen de aandelen omlaag met een (papieren) verlies van een paar miljard dollar? Wat leveren de gestarte onderzoeken op? Komt er duidelijkheid over wat er aan de hand was of niet?

Vriend en vijand zijn het er over eens dat het jammer is dat men de problemen niet intern heeft kunnen oplossen zonder gezichtsverlies voor personen en zonder imagoschade voor het bedrijf. Het is nooit goed als op de een of andere manier de vuile was naar buiten komt. Ook voor de kleine Parsi-gemeenschap in India is het een grote schok. Beide vooraanstaande families behoren tot de Parsis en deze gemeenschap wil liever een vreedzame oplossing en geen scheuring. De mediaoorlog moet stoppen.

Maar problemen bij de opvolging zijn van alle tijden. Als er een nieuwe topman is en er helder gecommuniceerd kan worden over het te volgen beleid en hoe de voorliggende problemen kunnen worden opgelost dan keert de rust terug en wordt het weer ‘business as usual’. Maar zover is het nog (lang) niet.

Cash is King

De twee filantropische trusts van de Tata-familie hebben een belang van ca. 70% in de Tata-groep. Van het dividend dat jaarlijks wordt uitgekeerd doen de trusts veel charitatief werk in India. De trusts hebben  jaarlijks veel cash nodig willen ze het charitatieve werk op hoog niveau houden. Een van de bestuursleden van de trusts liet zich tegen de media ontvallen dat de trusts behoefte hadden aan cash en daarom druk uitoefenden op het bestuur van Tata Sons!

Mistry stond  o.m. voor de keuze van het uitkeren van dividend vs. het aflossen van  schulden of het investeren in de toekomst van de bedrijven door innovaties en uitbreidingen. Bij het uitkeren van dividend had hij te maken met de economische situatie, de winstgevendheid van de bedrijven  en met de wetgeving in de landen waar de Tata-bedrijven gevestigd zijn.

Hierdoor is er misschien ook een spanningsveld zijn ontstaan tussen de belangen van de Tata-Trusts enerzijds en de Tata-ondernemingen anderzijds. Tata ‘Values & Purpose’  gaan over meer dan winst maken alleen!

Voor Tata Sons waren de dividendbetalingen van Tata Power, Tata Motors, Tata ICS en Tata Steel altijd belangrijk. Maar er moest dan wel voldoende winst zijn om dividend te kunnen betalen. Nu zit het economisch tij enigszins tegen.

Tata Steel Europe

En zo komen we terug bij Tata Steel Europe. Door de overname van Corus in 2007 is de schuld fors toegenomen en daardoor ook de jaarlijkse rentelast. Door de economische situatie en door het dumpen van goedkoop Chinees staal zijn grote problemen ontstaan bij Tata Steel UK. Gelet op de resultaten en de noodzakelijke investeringen was er waarschijnlijk weinig of geen ruimte om dividend uit te keren en kon niet aan de wensen van de Trusts worden voldaan.

Insiders verwachten dat de door Mistry ingezette strategie m.b.t. Tata Steel Europe niet wezenlijk zal worden gewijzigd door Ratan Tata. Misschien dat de regeringsleiders van India en Engeland, Modi en May,  achter de schermen nog een zetje in de goede richting kunnen geven.

Met spanning wordt het resultaat van Tata Steel van het afgelopen kwartaal afgewacht.

Tata Steel UK

In Groot-Brittannië  ruiken de vakbonden nieuwe kansen. Zij hebben gezamenlijk gevraagd of Ratan Tata zich wil uitspreken over de voorliggende plannen in Engeland waarmee zij het niet eens zijn. Het gaat over investeringen en desinvesteringen, over pensioenen en andere zaken die niet de goedkeuring hebben van de vakbonden. Zij vragen Ratan Tata een einde te maken aan de voortdurende onzekerheid bij de Tata-medewerkers.

Zij hopen hiermee een gevoelige snaar te raken bij Ratan Tata, hij heeft Corus in 2007 overgenomen en hij heeft een zwak voor Tata Steel, hij  begon er in India zijn carrière.

Onduidelijk is nog of er een fusie komt met ThyssenKrupp en wat hiervan dan de consequenties zullen zijn voor de medewerkers van Port Talbot.

Port Talbot vs IJmuiden

Eind oktober berichtte The Sunday Telegraph dat zij kennis hadden genomen van vertrouwelijke interne Tata-documenten. Hierin werd een vergelijking gemaakt tussen de staalfabrieken in Port Talbot (Wales)  en in IJmuiden. De ‘conversion cost’ per ton geproduceerd staal zou lager zijn in Port Talbot. Dit goede nieuws was volgens Engelse ingewijden het bewijs dat de staalindustrie in Engeland modern en efficiënt is en dat men wereldwijd de concurrentie aan kan.

Een woordvoerder van Tata Steel meldde dat er grote stappen voorwaarts waren gemaakt  om de kosten te verlagen en dat de ‘overall costs’ in IJmuiden lager waren, aldus The Sunday Telegraph.

Tata Steel Nederland

Ook in Nederland hebben we op microniveau  ervaring met het feit dat enerzijds de (financiële) belangen van de staalfabrieken en de medewerkers moeten worden afgewogen tegenover de belangen van (sport)evenementen die financieel  door Tata Steel Nederland worden ondersteund.

Het Tata Steel Chess Tournament moest enkele jaren geleden  bezuinigen en men moest meer  gaan doen met minder. En dat is goed gelukt. De bomen groeien nu eenmaal niet tot in de hemel, ook in India en IJmuiden niet.

Dat er concurrentie wordt ondervonden van het toernooi in Gibraltar, dat jaarlijks over ruimere budgets kan beschikken, is niet te vermijden. De Financial Times schrijft over het toernooi :

‘The Tradewise Gribraltar Chess Open is the strongest and best-organised event of its kind in the World’

Caruana, Nakamura, Vachier-Lagrave, Topalov, Gelfand, Ivanchuk, Adams, Hou Yifan e.a. doen mee  in Gibraltar. In Gibraltar is het een open toernooi dat ook zo zijn charmes heeft. Het is de vijftiende editie en iedereen die kan schaken en het inschrijfgeld betaalt mag meedoen. De toppers nemen het risico van extra ratingverlies voor lief. Altijd sensatie en extra aandacht als een veel lager geklasseerde schaker wint van een topper.

Wijk aan Zee heeft de primeur dat de wereldkampioen  in ieder geval meedoet volgend jaar! De match om het wereldkampioenschap tussen Carlsen en Karjakin begint binnenkort. Bill Gates (Microsoft) en Mark Zuckerberg (Facebook) zullen een keer op bezoek komen bij het wereldkampioenschap en meer VIP’s zullen volgen. Ook Trump en Clinton zijn uitgenodigd.

Voor het ‘Wimbledon van het Schaken’ zullen ruim 1700 schakers van over de hele wereld naar Wijk aan Zee komen om aan een van de vele toernooien mee te doen, waaronder de fameuze Tienkamp.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.