Primeur: echtpaar op hoofdpodium

Deelnemers Tata Steel Challengers 2017 bekend

Nederlands grootmeester Jorden van Foreest, die in augustus verraste door het Nederlands Kampioenschap te winnen, gaat zich in januari in Wijk aan Zee meten met jonge en ervaren grootmeesters uit tien verschillende landen. De organisatie van het Tata Steel Chess Tournament heeft vandaag de deelnemers van de Tata Steel Challengers 2017 bekendgemaakt. Markus Ragger (Oostenrijk), Ilia Smirin (Israël), Gawain Jones (Engeland) en Jeffery Xiong (Verenigde Staten) zijn enkele van de grootmeesters die Van Foreest achter zich zal moeten laten om de titel in de Tata Steel Challengers te veroveren. Een van de twee vrouwen uit het deelnemersveld is Sopiko Guramishvili (Georgië), echtgenote van Anish Giri, die deelneemt aan de Tata Steel Masters. Het is voor het eerst dat een echtpaar op het hoofdpodium speelt in Wijk aan Zee. De 79e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 13 januari tot en met 29 januari 2017.

“Het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers is een mix tussen opkomend talent en meer ervaren spelers. Deze groep heeft veel grootmeesters die voor verrassingen kunnen gaan zorgen”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. Met een gemiddelde rating van 2591 is het een sterk deelnemersveld. Vorig jaar was de gemiddelde rating 2570. Op papier wordt de lijst aangevoerd door de 28-jarige Oostenrijker Markus Ragger. Het is voor het eerst sinds de deelname van Karl Robatsch in de jaren ’60 dat er een Oostenrijker speelt in Wijk aan Zee. Veteraan Smirin (hij wordt kort voor het toernooi 49) zal hem zware tegenstand bieden, evenals debutant Gawain Jones uit Engeland, de originele Zweedse aanvalsspeler Nils Grandelius en Jeffery Xiong, die in augustus in India werd gekroond tot jeugdwereldkampioen tot 20 jaar. Op dat moment was hij pas 15 jaar. De bij de Kasparov Chess Foundation aangesloten Xiong geldt als supertalent en is de jongste grootmeester op het Tata Steel Chess Tournament 2017. Hij zou zomaar mee kunnen doen in de strijd om de overwinning. Naast Jorden van Foreest wordt Nederland vertegenwoordigd door Erwin l’Ami en Benjamin Bok. De jonge Noor Aryan Tari (1999) zal trachten om in de voetsporen van zijn grote voorbeeld Magnus Carlsen te treden. Tari was lid van het Noorse Olympiadeteam, dat in september verraste met een fraaie vijfde plaats. De vrouwelijke topschakers in de Tata Steel Challengers zijn de in het Westen nog onbekende Tingjie Lei uit China en Sopiko Guramishvili uit Georgië, die in 2016 achter winnaar Vladimir Dobrov (Rusland) beslag legde op de tweede plaats in de Toptienkamp. Guramishvili maakt haar debuut op het hoofdpodium in Wijk aan Zee. De veertiende deelnemer wordt de op 1 december hoogst genoteerde speler van de ACP Competitie met een rating onder de 2650.

Voorlopige deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2017, Tata Steel Challengers

Naam Geboortejaar Rating Land
Markus Ragger 1988 2694 Oostenrijk
Ilia Smirin 1968 2674 Israël
Gawain Jones 1987 2663 Engeland
Jeffery Xiong 2000 2660 Verenigde Staten
Nils Grandelius 1993 2646 Zweden
Lu Shanglei 1995 2616 China
Jorden van Foreest 1999 2614 Nederland
Erwin l’Ami 1985 2608 Nederland
Benjamin Bok 1995 2597 Nederland
Aryan Tari 1999 2572 Noorwegen
Vladimir Dobrov 1984 2505 Rusland
Tingjie Lei 1997 2473 China
Sopiko Guramishvili 1991 2370 Georgië

Anish Giri en Sopiko Guramishvili tijdens de opening van het Tata Steel Chess Tournament 2016

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.