Carlsen laat weer winst liggen in het eindspel


Terwijl ik dit schrijf (om iets voor twee uur) zijn Carlsen en Karjakin nog bezig, maar het lijkt erop dat Carlsen voornamelijk uit frustratie nog doorspeelt. Weer kreeg hij een gunstig eindspel, een op een gegeven moment waarschijnlijk gewonnen eindspel. Loperpaar, vrijpion, actievere koning, het type eindspel dat hij normaalgesproken blind uitschuift. Maar wat bracht hem ertoe om de stelling dicht te schuiven met 45….f4? In plaats daarvan had hij een pion kunnen slaan, waarna hij met een pluspion in een relatief open stelling de witte semi-vesting van verschillende kanten had kunnen aanvallen. In de partij echter had hij één plan, met de koning naar de damevleugel, maar dat deed op zichzelf niet veel. Wit bleef gewoon staan, en er was geen manier waarop de zwarte lopers hem nog konden verontrusten. En dus (aangenomen dat er niets geks meer gebeurt is Karjakin weer de verdedigingskunstenaar, of zelfs de Houdini! En baalt Carlsen…

Het is inmiddels half drie en ze zijn klaar. Ik ga maar snel de partij posten!

Inmiddels is het de volgende ochtend en heeft Carlsen uitgelegd waarom hij 45…f4 deed. “Ik heb ervaring in het kraken van vestingen. Ik dacht dat f4 simpel won. Ik had niet gekeken of het een vesting was als mijn koning op b3 zou staan. Dat was slordig.”

Er komt veel publiek af op de tweekamp, ook bekende mensen. Herkent u de acteur rechts? (foto’s World Chess Instagram)

4 Reacties

 1. Avatar
  Pieter Priems 16 november 2016

  Bedankt voor je nachtelijke analyse, met humor! Het is wel hard werken voor toeschouwers en analisten als ze in de USA spelen. Toen ik om 12:00 uur naar bed ging dacht ik op te staan met een winst voor Carlsen. Maar het ging voor de tweede keer net niet. Ik hoop dat ie goed omgaat met de teleurstellingen. De spanning en het avontuur zijn in ieder  geval terug op het schaakbord :-).

 2. Avatar
  wimw 16 november 2016

  Fijn dat deze tweekamp zo op de voet gevolgd wordt met verduidelijkende analyses, want een halve nacht opblijven zit er voor mij niet in. Overigens moet Carlsen, als enthousiast voetballer, er nu wel goed op letten dat de bal er niet aan de andere kant ingaat.

 3. Avatar
  Dimitri Reinderman 17 november 2016

  Het antwoord op de fotovraag is trouwens Woody Harrelson.

 4. Avatar
  Zuid Limburg 17 november 2016

  Ja wimw, Karjakin zou zomaar in de omschakeling kunnen toeslaan. Om vervolgens in de rest van de partijen de bus te gaan parkeren… Voetbaljargon kan zomaar verplaatst worden naar schaken…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.