Jan Timman 65. Aflevering 8: Timman en Wageningen

Sinds 2007 speelt Jan Timman bij de Schaakvereniging Wageningen. Via Yochanan Afek hadden de Wageningers al eerder contact met Jan, hij had een paar keer een training voor de club verzorgd. Toen Jan naar Arnhem verhuisde, opperden enkele Wageningers dat hij dan mooi voor de club kon komen spelen. Het leek een wild idee, maar toch werd een afspraak gemaakt om een en ander te bespreken. Tijdens een genoeglijk diner in een Italiaans restaurant werd overeenstemming bereikt. De Wageningers reageerden opgetogen. “Het is alsof het mooiste meisje van de school naast je komt zitten en ook nog verkering met je wil!”, reageerde voorzitter Bert Torn. In oktober 2007 debuteerde Jan bij Wageningen met een remise tegen Babak Tondivar van Philidor Leeuwarden.

Jan Timman laat zijn Wageningse clubgenoten zijn partijen uit het Tata-toernooi zien.

Sindsdien laat hij vrijwel geen wedstrijd voorbij gaan. En hij laat het niet bij zijn eigen partij. Hij loopt regelmatig rond bij zijn teamgenoten en na afloop geeft hij hen advies hoe het beter had gekund. Ook laat hij altijd zijn eigen partij zien aan de rest van de club. Af en toe verzorgt hij een simultaan, wat mooie PR voor de vereniging betekent. Bijzonder was zijn deelname aan de internetmatch Wageningen-Kenia

Enige jaren geleden kwam hij vertellen over zijn partijen tijdens het Tata-toernooi. Ook doet hij elk jaar mee met het traditionele Bevrijdingstoernooi op 5 mei. In 2008 won hij daar van Anish Giri. Die woonde net in Nederland en was dolblij dat hij tegen zijn idool mocht spelen.

 

 

In december 2011 organiseerde de SV Wageningen ter gelegenheid van de 60-jarige verjaardag van Jan en de IM-titel van Sander van Eijk een match tussen het tweetal.

Tijdens een van de Bevrijdingstoernooien speelt Jan Timman tegen Kees Stap, schrijver van dit artikel.

Even een historisch intermezzo, want tientallen jaren eerder was Jan ook al af en toe in Wageningen te vinden. Eind jaren zestig ging hij regelmatig op bezoek bij Wim Andriessen, die daar het roemruchte Schaakbulletin oprichtte. Jan leverde regelmatig een bijdrage aan dit blad. Ook in de zomer van 1972 toog Jan naar Wageningen. Een maand lang werkte hij in de woning van Wim Andriessen aan zijn analyses voor het beroemde boek over de match Fischer-Spasski.

In Wageningen zijn ze nog steeds dolblij met de komst van Jan naar de club. Het blijft bijzonder om samen met een levende legende in één team te spelen. Ze zijn er inmiddels helemaal aan gewend, maar bij uitwedstrijden merken ze regelmatig hoe bijzonder zijn reputatie is. Soms maak je bijzondere dingen mee, zoals de onderhandelingen met Jeroen van den Berg over Jans deelname aan Tata.

Jan Timman tijdens een competitiewedstrijd van Wageningen tegen LSG.

 

En als Jan zich eenmaal op zijn gemak voelt, is hij een geanimeerd verteller. Tijdens de autoritten naar de wedstrijden en bij de etentjes achteraf vertelt hij met genoegen over zijn belevenissen uit het verleden. Ook geeft hij zijn ongezouten mening over de huidige wereldtop. Na de wedstrijd tegen Voerendaal van eind november volgden ze live de elfde partij van de WK-match Carlsen-Karjakin. Met een vileine glimlach fileerde Jan de million dollar voorbereiding van Karjakin.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.