‘WK for Oldies’ in het historische plaatsje Mariánské Lázně in Tsjechië

Ik zag het een maandje na het Praag Open 2016 toevallig staan. Een aankondiging van het WK voor senioren. Het stond in een hoekje op een lijst met de vele toernooien die Tsjechië nu rijk is. Je kunt daar bij wijze van spreken op elk moment in het jaar wel een toernooi boeken. Maar dit toernooi, wat gekscherend ook wel het “WK for Oldies” genoemd werd, was een eenmalig gebeuren in het Tsjechische Mariánské Lázně. Volgend jaar bijvoorbeeld wordt het 27e WK-toernooi van 6 – 19 november in het Noord Italiaanse Acqui Terme georganiseerd. Ik mailde het idee voor deelname door naar clubgenoot en schaakvriend Johan de Meester en die had er wel oren naar. “Kunnen we zelfs met de auto, 865 km is te doen op 1 dag”.

Als je door het oude gedeelte van Mariánské Lázně (Marienbad in het Duits) loopt waan je je in het verleden van zo’n 100 jaar geleden en ouder. Het ligt in een bijzonder mooie omgeving, aan de rand van het natuurgebeid ‘Slavkovsky les’. Begin 19e eeuw (1808) ontstond hier een kuurcomplex, dat gevormd wordt door colonnades, parken, kuurgebouwen, prachtige hotels en paviljoens – allen verfijnd met gedetailleerde ornamenten – boven de afzonderlijke bronnen.

Colonnade (= zuilenrij die hoofdgestel of bogen draagt.)
Er zijn in en rond het dorp vele ontspanningsmogelijkheden en sportvoorzieningen. Ook de moeite van een bezoekje waard is het nabijgelegen – in half Gotisch, half Romaanse stijl gebouwde – Tepla klooster dat dateert uit de 12e eeuw, waarvan de toenmalige abt als de stichter wordt gezien van het huidige Marienbad.

De wat oudere mens

De bezoekende vakantie- en wellnessgangers zijn over het algemeen de wat oudere mens. Ze komen er juist ook voor veel rust. Welnu, dat hebben we gemerkt. Want naast een wandeling over de Hlavni tride – de lange hoofdstraat door het oude en zeker mooiste gedeelte van Mariánské Lázně, en de vele parken -, is er ’s avonds niet veel te beleven. Een sportcafé, waar je Champions League wedstrijden kon volgen op grote schermen, een Irish pub en dat was het wel. Een ideale omgeving om er te gaan schaken zal de organisatie gedacht hebben?!

Welnu, het 26e FIDE World Senior Chess Championship, met totaal liefst 480 deelnemers, was van 18 november tot en met 1 december neergestreken in dit Tsjechische kuuroord. Lees verder…

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.