Carlsen – Van Wely: 6-2


De internationale grootmeesters van het Tata Steel Chess Tournament hebben vanmiddag in het Telstar stadion hun onderlinge voetbalwedstrijd gespeeld. Voorzien van een aanvoerdersband betraden wereldkampioen Magnus Carlsen en Loek van Wely met hun teams het veld. De twee teams bestonden elk uit een combinatie van schakers en spelers van Telstar. Zij kregen een spelersescorte van basisschoolleerlingen die bij Telstar deelnamen aan de schaaksimultaan voor scholen. Wethouder Annette Baerveldt van de Gemeente Velsen heette de spelers welkom. De grootmeesters lieten vanmiddag zien dat denksport en fysieke sport een goede combinatie vormen. Het strategisch inzicht achter het bord werd vandaag op het veld in de praktijk gebracht. De eindstand was 6 – 2 voor de ploeg van Magnus Carlsen.

Gezonde rivaliteit

Wereldkampioen Magnus Carlsen en Loek van Wely stelden de teams samen, aangezien zij graag tegen elkaar voetballen. Carlsen koos voor zijn secondant Peter Heine Nielsen, Ian Nepomniachtchi en diens secondant Alexander Motylev, Vladimir Dobrov en Lu Shanglei. Grootmeesters Benjamin Bok, Jorden van Forreest, Aryan Tari en Loeks schaakvrienden Ard van Beek en Rob Duijn maakten deal uit van team Van Wely. Beide teams werden aangevuld met spelers van Telstar. Telstarspeler Calvin Valies opende de score voor Team Carlsen.

Benjamin Bok maakte vervolgens de 1-1 en 1-2. Carlsen wist de score vervolgens gelijk te trekken. Stefano Lilipaly scoorde de 3-2 voor Team Carlsen, Liban Abulahi de 4-2. De Chinese grootmeester Lu Shanglei bouwde de voorsprong uit tot 5-2 en Carlsen zelf maakte een halve minuut voor het einde van de wedstrijd met een bijzonder fraai schot de 6-2. Daarmee nam hij revanche voor vorig jaar, toen Team Van Wely met 14-9 van Team Carlsen wist te winnen.

Schaaksimultaan voor scholen

In de rust van de voetbalwedstrijd namen de grootmeesters een kijkje bij de drukbezochte schaaksimultaan voor basisscholen uit de regio, die traditiegetrouw bij Telstar wordt gespeeld. Natuurlijk werden er ook snel wat selfies gemaakt met wereldkampioen Carlsen en de andere grootmeesters.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.