“Kleine kindertjes worden groot” door Manuel Nepveu. Column van Schaakvereniging Promotie.

Onlangs stond op de site van SV Promotie (www.svpromotie.nl) te lezen dat Pauline van Nies gepromoveerd was aan de TU Delft, achtentwintig jaar jong.
Pauline moet ergens aan het begin van het millennium lid van onze schaakclub zijn geworden. In mijn partijenverzameling heb ik uit die beginperiode twee partijen tegen haar. Ik won ze beide en in een geval met veel geluk. Een derde partij zit niet in mijn verzameling. Die verloor ik, en naar ik mij herinner tamelijk gedecideerd. Dat was alweer een paar jaar later. Zij was mij voorbijgestreefd en zo hoort dat. Later deed Pauline mee aan het NK voor dames in Hilversum in 2007. Als deelnemer aan het begeleidende Open heb ik haar geconcentreerd in de denktank zien zitten tegen kampioene Peng, ik herinner me dat goed.
Op enig moment verliet Pauline de club en daarmee verdween zij uit beeld. Later kwam ik haar toevallig nog een keer tegen tijdens een wandeling. Ik weet nog precies waar. Enthousiast vertelde zij mij iets over haar toekomstplannen. Ik bevroedde dat het allemaal wel zou lukken. En ja, nu dan het bericht dat zij haar proeve van bekwaamheid tot het doen van zelfstandig wetenschappelijk onderzoek had afgelegd. Yes! Altijd weer mooi om te horen wanneer iemand daarin slaagt.
Ik downloadde haar proefschrift. Zoals dat gaat bij proefschriften uit de echte wetenschappen zei de titel me niets. Maar er was iets anders dat mij wel wat zei: de motto’s aan het begin van het werkje.
Het belangrijkste was als volgt:

This intense feeling of fascination and love for nature,

for life,
let us share it now that we are part of it,
and pass it on to those who will be,
when we are long gone.

Het raakte me, omdat het de essentie weergeeft van waarom we doen wat we doen op deze aardkloot. Niet louter voor onszelf dus. … and pass it on to those who will be when we are long gone. Het is helemaal waar en helemaal vanzelfsprekend, maar het is goed om er af en toe aan te worden herinnerd dat je toch vooral een schakeltje bent in een lange keten. Het belang onderstrepend van je handelen en tegelijkertijd relativerend. Een wijs woord van iemand met wie ik ooit Konings-Indisch zat te spelen toen ze nog een puber was. Kleine kindertjes worden groot.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.