Verslag 16e Waalkade toernooi

Warm weer, zonnig met kleine kans op een incidenteel onweersbuitje. Dat waren de weersvoorspellingen voor zondag 28 mei in Nijmegen. Gunstig voor een schaaktoernooi buiten zoals het Waalkadeterrassentoernooi is. Er hadden zich 24 teams aangemeld zodat er drie competitiegroepen konden worden geformeerd, 7 rondes van 20 minuten per persoon. Speellocaties langs de Waalkade, rondom de Markt en in de “verbindingslooproute” Grotestraat. 13 locaties in totaal.

De meeste teams hebben vaker meegedaan en kennen de formule al goed. Bij de uitreiking van het speelmateriaal en de loop-flyer werd nog wat uitleg gegeven over enkele speellocaties en het feit dat in de B-groep helaas met een oneven aantal teams gespeeld diende te worden: 1 team had zich namelijk op het laatste moment teruggetrokken. Maar een vrije ronde schaken op een terras is op zich geen straf en zo vatten de teams in de B-groep het zelf ook op. Om 10.15 stoof men enthousiast uiteen naar de cafés, het welkomstwoord was nog niet eens uitgesproken. Men wilde schaken…

De dag verliep gezellig, het zonnige weer was natuurlijk prima en de sfeer onder de schakers opperbest. Velen kenden en kennen elkaar van toernooien en het club schaken en dat sfeertje van “ons kent ons” is altijd leuk om te ervaren. Jammer alleen dat sommige cafés niet de openingsafspraken nakwamen, dat maakt de organisatie van zo’n toernooi er niet gemakkelijker op. Maar met wat kunst- en vliegwerk (extra plek bij Café Tout) kon dat gelukkig gerepareerd worden. Blij dat we een aantal analoge klokken als reserve hadden meegenomen want de digitale techniek van menige moderne schaakklok liet het nogal eens afweten.

Tijdens de dag zijn er her en der wat foto’s en sfeerbeelden van de schakers en het schaken gemaakt. Je zag relaxte maar toch ook geconcentreerde spelers. Winnen is en blijft namelijk het doel van elke schaker, ook bij zo’n gezelligheidstoernooi. Leuk dat ook de Nijmeegse stadskrant de Brug langs kwam om een verslag en foto’s voor hun krant te maken. Schaakpromotie is natuurlijk altijd ook een van de achterliggende doelstellingen van het toernooi en als de plaatselijke media er aandacht aan willen besteden is dat fijn en winst. Benieuwd wat ze er deze week van publiceren, iets positiefs naast de degradatie verhalen van NEC.

Ieder deelnemend schaakteam sprokkelde wel een aantal match- en bordpunten bij elkaar, al hoorde ik veel klassiek schaakgemopper als “het wil niet lukken vandaag” of “onze groep was te sterk” of “ik overzag de simpelste zetten”. Alles kwam echter weer goed bij de eerstvolgende zege.

Rond de klok van 18.00 uur toog eenieder huiswaarts. We kunnen terugkijken op een leuke dag die extra glans kreeg toen bij thuiskomst bleek dat Tom Dumoulin de ronde van Italië had gewonnen.

Frans Drummen

De volledige uitslag en tientallen foto’s vind u op www.waalkadetoernooi.nl

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.