Horvath en Van Overdam winnen in Utrecht

Het 44e Open Kampioenschap van Utrecht is gewonnen door Csaba Horvath en Julian Overdam. Zij eindigden beide op 5 punten uit 6 partijen, waarbij de Hongaar op basis van betere tegenstand de beker kreeg. Acht spelers eindigden op de gedeelde derde plaats, waaronder de Nederlanders Ten Hertog, Burg, Pruijssers, Van Kerkhof en Dijkhuis.

Horvath had bepaald geen indelingsgeluk met twee GM’s, een IM, een FM en een toekomstige grootmeester als tegenstanders, maar hij speelde heel overtuigend. Na drie overwinningen werd hij op zaterdagavond tegen broer Jozsef ingedeeld en dat werd natuurlijk een snelle remise. Nadat hij in de vijfde ronde met zwart van Peng won mocht hij in de laatste ronde met een half punt voorsprong nog een keer met zwart, dit keer tegen Hugo ten Hertog. Hij speelde echter niet op remise; integendeel, hij pakte een pion in de opening, nog eentje, en terwijl wit wanhopig compensatie zocht was het zwart dat het beste van het spel had. Met een paar kleine combinaties werd de materiaalvoorsprong uitgebreid tot een kwaliteit en drie pionnen. Tijd voor wit om op te geven dus.

Zoals u ziet staat er 1/2-1/2, maar tijdens het toernooi kwam het diverse malen voor dat de uitslag op het livebord niet klopte. Koning die niet goed worden neergezet, u kent het wel, en dit was vast weer een typisch voorbeeld. Het gekke was echter dat bij de uitslagen ook al 1/2-1/2 stond. Ook dat komt wel eens voor, een verkeerd doorgegeven uitslag, maar op bord één? We moeten aannemen dat het echt remise geworden is. Een blackout of angst voor de schwindelcapiciteiten van Ten Hertog zal het geweest zijn.

Maar hij speelde dus wel een heel goede partij. Datzelfde geldt voor de partij uit de vijfde ronde.

En zo kon hij ’s avonds tevreden de beker omhoog houden.

Julian van Overdam behoort samen met broer Jan, Roger Meng en Marco Kirana tot de jonge spelers van Charlois Europoort die een paar jaar de nationale jeugdclubcompetitie wisten te domineren. Alle vier hebben ze echter andere prioriteiten in het leven dan grootmeester worden en de doorbraak naar de nationale top is daarom uitgebleven. Misschien echter dat het succes van dit weekend stimuleert: Julian wist (met een beetje ingedelingsgeluk) diverse grootmeesters voor te blijven door alle spelers met een lagere rating dan hemzelf te verslaan en daarmee de nederlaag tegen Jozsef Horvath te compenseren. De sterkste speler die hij versloeg was IM Tea Lanchava en dat deed hij dan ook hard.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.