Spachess: acht opgaven uit de eerste drie ronden

De stand na drie ronden bij het Science Park Amsterdam schaaktoernooi biedt een vertrouwd gezicht. Bij de eerste zes de grootmeesters en bijna-grootmeesters, daarachter de IM’s met een enkele verrassende naam zoals John Cornelisse. Geen grote verrassingen in de eerste drie ronden, ook nog geen clashes, die komen vandaag pas met o.a. Ulibin-Ten Hertog en Van den Doel – Kevlishvili op het programma. In de eerste drie ronden waren wel diverse interessante momenten te zien en daarvan presenteer ik u er acht in de vorm van opgaven. Veel oplosplezier!

1 Bosboom – Markus

Wit zou al gewonnen staan met zwart aan zet, maar het is wit aan zet. Hoe maakte Manuel het snel af?

 

2 Brouwer – Van den Doel

In de tweede ronde speelde Dennis Brouwer remise tegen Erik van den Doel en dat is netjes, maar er had nog meer in gezeten. Hoe krijgt wit in de diagramstelling een gewonnen stelling?

 

3 Kunin – Beeke

Vitaly Kunin komt geregeld in Nederland, o.a. om meesterklasse te spelen voor Pathena Rotterdam. In de diagramstelling heeft de zwarte dame het benauwd. Hoe kan wit profiteren?

 

4 Ulybin – Mesman

Ook hier staat wit sowieso gewonnen, maar wat is de snelste manier naar mat?

 

5 Kunin – Feher

In de derde ronde probeert Kunin tevergeefs om door de verdediging van Adam Feher te komen. Op zet 47 gaf de Russische Duitser zijn pogingen op, maar zijn laatste zet 47…Kxf5 was niet erg handig. Waarom had Feher het remiseaanbod moeten weigeren?

 

6. Köhler – Blees

Wit staat goed hier, maar kan hij meteen toeslaan?

 

7 Eelke de Boer – Gungl

Nadat zwart diverse winstmogelijkheden had laten liggen, had nu wit op winst kunnen spelen. Hoe had hij daartoe moeten terugslaan?

 

8 Cornelisse – Brouwer

Zoals vermeld is John Cornelisse de meest opvallende naam bovenin de ranglijst. Hij won in de derde ronde van Dennis Brouwer, die een ronde eerder nog Van den Doel op remise had gehouden. In de diagramstelling staat wit goed tot gewonnen, maar hoe moet hij daartoe verder gaan?

U kunt de acht genoemde partijen hieronder volledig naspelen.

1 Reactie

  1. Avatar
    Jaap Amesz 11 juli 2017

    Je opzet met puzzels vind ik leuker dan passief een verslag lezen. Thx.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.