Benjamin Bok gaat bij het HZ-toernooi voor de 1e plek!

Een andere Nederlandse grootmeester die de persdienst van het HZ-toernooi heeft geïnterviewd is de in Lelystad geboren, 22 jarige Benjamin Bok. Ook hij wil het uiteraard goed gaan doen in Vlissingen. Bovendien heeft hij er veel zin in!

Misschien een onverwachte vraag om binnen te vallen. Wat vindt je zo bijzonder aan het schaakspel?

Het bijzondere aan het schaakspel is dat het niet uit te analyseren is. Telkens kom je erachter dat bepaalde dingen toch wat anders zijn dan je aanvankelijk dacht en dat je bepaalde stellingen nog dieper moet bekijken.

In Minsk speelde je een fantastisch toernooi waarbij je je plaatste voor de World Chess Cup in september te Georgië. Maar het NK vlak daarna zal een tegenvaller zijn geweest. Hoe komt het toch dat de vorm er ineens niet meer is?

Lastig te zeggen… als ik het wist zou het niet zo gegaan zijn. Op het NK had ik ook wel een lastige loting: de 1e ronde met zwart tegen Loek van Wely. Het is vaak wel fijn om een toernooi wat makkelijker te beginnen, zeker als het zo kort is als het NK.

Tijd om in het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi weer te gaan schitteren. Wat verwacht je van het toernooi? Een topnotering?

Ik kijk er erg naar uit om weer in Vlissingen te spelen, de laatste en enige keer dat ik er speelde was in 2008, negen jaar geleden alweer! Valse bescheidenheid is niet zo mijn ding, dit jaar ga ik voor de toernooioverwinning!

Je speelt tamelijk veel toernooien in het (verre) buitenland. In september dus in Georgië. Wat is je programma daarna? Ben je ook uitgenodigd voor Tata Steel in januari?

Na de World Cup speel ik in Isle of Man, een open toernooi met een aantal top 10 spelers. Wat Wijk aan Zee betreft weet ik het nog niet, meestal wordt het deelnemersveld rond de herfstmaanden vastgesteld. Uiteraard hoop ik weer de kans te krijgen om mezelf te meten op zo’n fantastisch podium.

Wat is je best behaalde resultaat?

Mijn 15e plek op het EK en daarmee plaatsing voor de World Cup zie ik als mijn beste resultaat. Ik ben erg tevreden met het feit dat ik in zo’n lang en sterk toernooi ongeslagen bleef.

Ben je tevreden met het verloop van je carrière?

Om eerlijk te zijn hoopte ik al verder te zijn dan waar ik nu sta. Ik hoop binnen afzienbare tijd de 2650 te passeren en daarmee de top 100 van de wereld binnen te dringen. Dat gezegd hebbende is er natuurlijk maar één ding dat telt: hoger staan dan Loek van Wely!

 

De inschrijvingen voor het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi gaan, zoals gebruikelijk, weer erg hard. Wil je er toch bij zijn, wees dan snel. 250 deelnemers is het maximum; www.hztoernooi.nl

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.