Europees Jeugdkampioenschap: Blog ronde 2

Ook in de tweede ronde een plusscore

Bij een jeugd-EK of -WK zijn partijen voor de toeschouwers meestal wat minder goed te volgen dan bij normale open toernooien. Toeschouwers zijn in de speelzaal vrijwel nooit toegestaan. Vaak wel op de tribune en delegatieleiders worden ook wel eens in de speelzaal toegelaten. In Mamai niets daarvan: na het begin van de ronde moeten alle coaches, ouders en andere toeschouwers het gebouw uit. Voor het gebouw is het dus druk, maar niet met Nederlanders: wij kiezen een plek op het boulevard bij het strand om de afloop van de partijen af te wachten en om die partijen vervolgens te analyseren. Chille plek wel, al zou ik zelf liever in het gebouw waar gespeeld afwachten. Veel van de partijen krijgen we ook niet mee, al waren er vandaag gelukkig wel wat Nederlanders die op de liveboarden speelden (en die wonnen allemaal)! Hieronder een korte impressie van de partijen.

U18
Max  kwam met zwart al snel goed te staan, maar bij de keuze uit diverse aantrekkelijke voortzettingen koos hij niet de beste. Dame loper tegen dame en 3.5 pluspion werd lang doorgespeeld maar remise was de logische uitslag.
U16
Lucas: plusje uit de opening werd langzaam maar zeker omgezet in een punt.
Robby (die vandaag groente heeft gegeten, maar niet veel) kreeg toren en twee pionnen tegen twee stukken in een eindspel. Nadat hij twee verbonden vrijpionnen kreeg was winst een technisch klusje dat hij goed klaarde.
Liam kreeg gratis loperpaar en won via een leuke matcombinatie.
Oele offerde een stuk, maar had het aantal pionnen dat hij zou krijgen verkeerd geteld. Toen bleek het stukoffer dus niet zo goed.
Tyro kreeg voordeel door zijn voorbereiding, speelde goed in de geest van de stelling, won materiaal en de partij.
U14
Eelke stond een hele tijd goed, maar stukoffer tegenstander bleek erg gevaarlijk. Gelukkig ging die niet goed verder, Eelke bleef een stuk voor.
Rembrandts partij was “kort maar krachtig” gewonnen in 17 zetten.
Siem bood zijn tegenstander een overgang naar een pionneneindspel aan. Vond ie prima. Siem ook, want het was gewonnen voor hem.
U12
Khoi speelde tegen een Turk met 2239 een heel goede partij. De tegenstander deed niets, Khoi kwam steeds beter te staan en gaf het voordeel niet meer weg.
U10
Machteld stond totaal gewonnen, maar verloor de controle in het eindspel en een wedren liep niet goed voor haar af.
Yichen kwam minder te staan en maakte toen ook nog een blunder.
U18m
Feline speelde de eerste twintig zetten wel goed, maar had toen geen tijd meer over. Ze kreeg problemen en ging door haar tijd.
U16m
Robin kwam goed uit de opening, maar in een scherpe stelling miste zij een kans en haar tegenstandster daarna niet.
U14m
Marrit kwam op zich redelijk te staan, maar in tijdnood ging het mis.
U12m
Kavya overspeelde haar tegenstandster positioneel en won met een leuk dameoffer.
Eline won haar geofferde gambietpion niet terug en vergat tot overmaat van ramp de klok en ging door haar vlag.
U10m
Manasvita won een stuk, daarna nog beetje onduidelijk eindspel maar punt.

Blog #2

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.