Bloedeloze remise van Giri met zwart tegen Motylev

Nu Giri de enige Nederlander is die nog in Tiblisi is achtergebleven, moeten we hopen dat hij ook niet al te vroeg naar ons land terug hoeft. Natuurlijk is Georgië het land van zijn vrouw. Een reden te meer om daar nog een hele tijd te mogen vertoeven.

Anand-Kovalyev

De tweede tegenstander op de lange weg naar eeuwige roem is de Rus Motylev. Dat is niet de eerste de beste. Hij werd ooit kampioen van Rusland en dat is natuurlijk een prestatie van formaat. Op papier is Giri favoriet, hij heeft zo’n 100 Elopunten meer. Maar dat het verschil in Elo in veel gevallen geen graadmeter is, blijkt uit de vele uitslagen die er al gevallen zijn. De toppers hebben het zwaar. Vandaag bleek al dat Anand morgen flink aan de bak moet; hij verloor met wit van Kovalyov (uit Canada).

 

Dreev-Carlsen

 

Wereldkampioen Carlsen daarentegen heeft nog geen halfje afgegeven. De eerste ronde moest hij trouwens nog wel de nodige zetten doen om de zwakste speler op rating tweemaal eronder te houden. Maar vandaag won hij vrij soepel met zwart van Dreev, die vooral met wit bekend staat als een sterke speler.

Giri – Motylev

Terug naar de eerste partij van Giri met zwart tegen Motylev. De Rus koos voor het Spaans en Giri had klaarblijkelijk geen zin om risico’s te nemen. Hij liet zich in op de zo verfoeilijke ‘Berlijnse Muur’. Motylev koos in de volgende diagramstelling voor het wat vreemd ogende 10. Te2.

De normale zet is daar 10. Te1. Maar sinds Carlsen het speelde in de WK-tweekamp tegen Karjakin, is deze mogelijkheid wat meer onderzocht. Het verschil tussen beide torenzetten is overigens heel marginaal. Ik heb een poging gedaan om te ontdekken wat de merites zijn van 10. Te2 ten opzichte van 10. Te1. In de partij antwoordt Giri met 10… b6 waarna er onmiddellijk 11.Te2-e1 volgde. Snapt u het nog? Laten we de analyse er maar eens bij pakken.

ANALYSE

Motylev, Alexander – Giri, Anish
1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5
Het Spaans! Dat is de laatste jaren een beetje uit de mode geraakt.
3…Pf6

En wel hierom: de Berlijnse Muur.
4. O-O Pxe4 5. Te1
Dit is de tegenwoordige aanpak. Men is erachter gekomen dat inn het middenspel zonder dames na 5. d4 Pd6 6. Lxc6 dxc6 7. dxe5 Pf5 8. Dxd8+ Kxd8 moeilijk voordeel te behalen valt.
5…Pd6 6. Pxe5 Le7 7. Lf1
Zo heeft wit in elk geval zijn loperpaar weten te behouden en staat het paard op d6 wat vreemd.
7…Pxe5 8. Txe5 O-O 9. d4 Lf6
10. Te2
Een wat mysterieuze torenzet, maar voor het eerst door Carlsen gespeeld in een partij in de WK-tweekamp tegen Karjakin. Het idee is onder andere om …b7-b6 uit te lokken. De normale zet is natuurlijk 10. Te1 maar de stelling na 10…Pf5 11. d5 [ Ook 11. c3 d5 12. Lf4 c6 13. Pd2 is allemaal niet zoveel voor wit.] Na 11…Te8 moet wit min of meer ruilen op e8, want anders doet zwart dat. Daarna is er voor zwart geen vuiltje aan de lucht.
10…b6
Zwart hoopt te profiteren van de wat gekke positie van de witte toren. De vraag is natuurlijk wat het verschil is als zwart analoog aan de variant na Te1 zou spelen. Dus: 10…Pf5 kan antwoorden met 11. d5 waarna hij over een prettig ruimte-overwicht beschikt. 11…Te8 12. Pd2 Txe2 13. Dxe2 en hier staat de witte dame net iets beter dan op e1.
11. Te1
En nou gaat die toren alsnog naar e1! Maar het verschil is dat er nu …b7-b6 is gespeeld.
11…Lb7
Het nadeel van wits opzet is natuurlijk wel dat zwart inmiddels al wel zijn lichte stukken in het spel heeft gebracht en dat wit daar nog aan moet beginnen. 11…Te8 12. c3 Txe1 13. Dxe1 is toch net ietsje prettiger voor wit dan als zwart een pion op d5 zou hebben, waarna het wel heel erg symmetrisch is geworden.
12. Lf4 Pe4
Natuurlijk laat hij de dubbelpion op d6 niet toe.
13. Pd2
Dit is wel erg pretentieloos. Zwart heeft ook niets te vrezen na 13. f3 Pg5 en het paard kan heel geschikt naar e6.
13…Pxd2 14. Dxd2 d6
Giri zet alles heel stevig neer.
15. a4 a6
En hij laat natuurlijk geen a4-a5 toe, zonder dat hij die actie met …b6-b5 kan beantwoorden.
16. c3 Als wit hier 16. c4 speelt om daarmee a4-a5 te dreigen, antwoordt zwart met 16…a5 waarna hij ook geen centje pijn heeft.
16…Dd7 17. a5 b5 18. Lg5
En hier trokken beide spelers de stekker uit de stelling. Er valt inderdaad weinig te beleven. In elk geval niet voor Giri. Want na 18. Lg5 Lxg5 19. Dxg5 h6 20. De7 Dc6 kan er maar één speler beter staan en dat is wit.
1/2-1/2

(foto’s van Anastasia Karlovic op de toernooiwebsite)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 07 september 2017

    In de World Cup van 2015 speelden Giri en Motylev ook in de tweede ronde tegen elkaar. Na twee vrij korte remises in de klassieke partijen won Giri de twee rapidpartijen, de eerste met zwart vanuit de Berlijnse verdediging van het Spaans.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.