“Stellingen over schaken – Deel 1” column van Hans Meijer, Schaakvereniging Promotie

Er zijn vele stellingen in het schaken. Maar er zijn ook stellingen over het schaken. Hans Meiijer schrijft hierover in zijn eerste column van dit seizoen.

Op vele Nederlandse universiteiten is het een goede gewoonte dat een promovendus zijn of haar proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor vergezeld doet gaan van een inlegvel met tien tot vijftien stellingen. In de loop der tijd heb ik van zo´n veertig geleerde vrienden en collega’s een exemplaar van hun proefschriften gekregen die nu allen in mijn (virtuele) boekenkast staan. Enkele van de stellingen over schaken die ik hier geef zijn afkomstig uit deze proefschriften. De rest vond ik op het internet, in het Max Euwe Centrum, of werden mij toegestuurd; die van Renate Limbach door Michiel Bosman, die van Marten Wortel door Johan Bosman en die van Petra Schuurman door Pauline van Nies. De eerste van wie ik zijn proefschrift kreeg was Willem Versnel. Bij hem liep ik in 1978 op de TU Eindhoven stage. Versnel schaakte voor de schaakclub Eindhoven in de hoofdklasse van de KNSB. Mijn meest recente proefschrift is dat van Pauline van Nies die in 2017 aan de TU Delft promoveerde. Pauline en de doctoren Jan Kalkwijk, Manuel Nepveu, Bas van de Graaf, Frans Martens, Jos van der Tol, Ruurd Kunnen, Ton de Waal, Johan Bosman en Hamilcar Knops zijn of waren, net als ik, lid van de schaakclub Promotie uit Zoetermeer.
Lees verder !

2 Reacties

  1. Avatar
    Robbert van het Kaar 25 september 2017

    Ik kan met het proefschrift van Dick van Geet over ontwikkelingseconomie uit begin jaren negentig van de vorige eeuw herinnneren. Dat proefschrift telde ongeveer honderd (!) stellingen, waarvan een aanzienlijk aantal over schaken. Ik zal daarnaast ook eens gaan speuren in mijn kast; mijn omgeving telt nogal wat schakende doctores.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.