Wereldtoppers en schakers uit allerlei landen in Hoogeveen


HOOGEVEEN – Het Hoogeveen Schaaktoernooi, van 21 tot en met 28 oktober in het raadhuis te Hoogeveen, is weer een internationaal topevenement. Behalve twee matches, tussen de wereldtoppers Vasily Ivanchuk en Wei Yi en tussen Neerlands hoop Jorden van Foreest en de sterke Indiër Adhiban Baskaran, kent de Open groep liefst twaalf nationaliteiten en vele jonge talenten. De Oekraïener Vasily Ivanchuk bewees onlangs nog bij de allerbesten te horen door in de World Cup in Tbilisi Anish Giri uit te schakelen. Zijn match tegen het grootste Chinese talent, de 18-jarige Wei Yi, belooft veel vuurwerk. De Nederlandse voorvechter Jorden van Foreest, ook 18, komt uit tegen één van de sterkste vertegenwoordigers van schaakgrootmacht India, Adhiban Baskaran.

Voor de Open groep heeft de winnaar van vorig jaar, Abhijeet Gupta uit India, zich weer aangemeld. Andere grootmeesters zijn Davorin Kuljasevic uit Kroatië, Orest Gritsak uit Oekraïne, en de Nederlanders Sipke Ernst, Roeland Pruijssers en Harmen Jonkman. Daarnaast valt er veel te
verwachten van de 16-jarige Lucas van Foreest, die het vorig jaar al zo goed deed, en nog een stel Nederlandse jeugdspelers. Ook uit Duitsland komen een paar talenten, zoals Dmitrij Kollars, Valentin Buckels en Luis Engel. Het vrouwenschaak is prima vertegenwoordigd met acht speelsters uit zeven landen, aangevoerd door Dinara Saduakassova uit Kazachstan en Tania Sachdev uit India.

De matches worden dagelijks gespeeld van zaterdag 21 tot en met donderdag 26 oktober in het Hoogeveense raadhuis. Het Open toernooi begint op zaterdag 21 oktober en eindigt op zaterdag 28 oktober (9 ronden). Alle partijen beginnen om 14.00 uur; alleen in het Open worden er op maandag 23 oktober een ochtend- en een middagronde gespeeld, en begint de slotronde op 28 oktober al om 12.00 uur. Elke ronde geven bekende Nederlandse schakers commentaar op de belangrijkste partijen, en de ontwikkelen zijn te volgen via een liveblog op de website www.hoogeveenchess.nl.

Op dezelfde dagen als het Open vinden ook twee amateurtoernooien plaats, het ene ‘s ochtends en het andere ‘s middags. Er zijn ook weer vele nevenevenementen. Op zaterdag 21 oktober is er ‘McSchaken’ bij McDonalds, waar twee alternatieve vormen van het spel worden gespeeld: doorgeefschaken vanaf 10.00 uur, waarbij spelers hun geslagen stukken doorgeven aan hun partner, en ‘hand and brains’, waarbij de ene helft van een duo aangeeft met welk stuk de ander moet spelen.

Op vrijdag 27 oktober spelen toernooidirecteur Loek van Wely en Jan Timman onder begeleiding van Hans Böhm om 13.30 uur een potje praatschaak in het provinciehuis in Assen. Een uur later mag ieder die dat wil snelschaken tegen één van deze twee grootmeesters. Om 15.30 uur wordt er gedamd in rapidtempo tussen Vasily Ivanchuk en de Nederlandse wereldtopdammer Jan Groenendijk. Na 16.30 uur mag iedereen tegen hen sneldammen.

Op de slotdag, zaterdag 28 oktober, is er op het Kerkplein conditieschaak met Nederlands jeugdkampioen Robby Kevlishvili, waarbij de spelers hun zet moeten afronden met een druk op de klok die enkele meters verderop staat. Om 14.00 uur geeft Jan Timman een kloksimultaan tegen vijf tegenstanders in het gemeentehuis.

Voor overige informatie kunt u terecht op onze website: www.hoogeveenchess.nl. Tijdens het toernooi is de persdienst bereikbaar op 06-44775816.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.