1B: DSC Delft-Paul Keres 5,5-4,5

Het eerste mocht deze zaterdag de degens kruisen met het altijd lastige Paul Keres. Zij zijn in bezit van twee sterke IM’s, en ook de rest van het team is gehaaid genoeg om iedereen te verslaan. Vooraf vroeg Paul Keres om drie borden vooruit te laten spelen, we wilden echter allen op zaterdag spelen. Het lukte Paul Keres nog steeds om vrijwel op volle sterkte te verschijnen, enkel Jan Breukelman miste. Het beloofde dus een zware wedstrijd te worden.
Helaas was Dennis nog niet voldoende hersteld van zijn klachten om mee te kunnen doen, dus vonden we een vervanger in Jan Pieter. En hoe hij het deed! “In een complexe maar ongeveer gelijke stelling besloot mijn tegenstander de zaak te compliceren en gokte hij op een vrijpion in combinatie met actief stukkenspel. Ik kreeg hiervoor twee verbonden vrijpionnen. De gok van mijn tegenstander bleek verkeerd. Mijn vrijpionnen legde alle witte activiteit aan banden en raceten met een noodgang gebroederlijk naar de overkant. Lekker om als invaller een puntje te mogen scoren!”.
Op enkele andere borden begon het helaas minder rooskleurig. Ik heb zelf relatief veel meegekregen van de partij van Sjoerd, die in een Nimzo Indisch thematisch in de problemen werd gebracht door Xander Wemmers: “Ik kreeg een nimzo-indisch op het bord, waarbij ik opzoek ging naar de pion op c4.
Wit offerde echter de pion op d4, inruil voor compensatie op de koningsvleugel.
Stelling werd wat complex. Op zich stond ik niet minder, maar wist de juiste verdediging niet te vinden. Wemmers sloeg toen keihard toe.”
Ik zag om me heen dat David op de pijnbank lag, Gert een toren had geofferd voor een mataanval die ik niet door zag slaan en Chiel niet op de hoogte bleek van enkele zeer elementaire en thematische plannen in de Najdorf. Ik zag zag het zodoende niet al te rooskleurig in.

Lees verder op de website van DSC Delft.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.