Klok nekt Klek

Klein drama in de zevende ronde. Vijftig goede zetten doen, net mat in dertien gemist (hoe wreed is niet de brute force van het rekenmonster), toch nog straal gewonnen staan, en dan door de vlag gaan, in een ingewikkeld eindspel. Weg normkansen.

Het zal je maar overkomen. Het overkwam Hanna Marie Klek tegen Thomas Willemze, die eigenlijk voortdurend achter de feiten aanliep. Hij weigerde namelijk in het Vierpaardenspel, zijn vroegere lijfopening, het bekende pionoffer aan te nemen (6. Pxe5). Op zich niet onverstandig, want zwart krijgt er tempi en initiatief voor terug. Nu kreeg zwart het halve centrum en mocht, ook gunstig voor haar, een stel paarden ruilen. Met vaste hand breidde zwart het voordeel zet voor zet uit, tot de fatale 54e zet.

Jaap de Jager liet het zover niet komen, zijn tijdsmanagement was weer prima. Ook hier werden de principiƫle keuzen in de opening vermeden. Rosa Ratsma, achter de zwarte stukken, speelde a6 en c5 in het Koning-Indisch fianchetto en dan doe je meestal om een ideetje van GM Gallagher toe te passen, dat als volgt gaat:

 

Lees hier verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.