EK R7: Nederlandse teams stomen door

Nederland is “on fire”! Weer wonnen zowel de mannen als en vrouwen, en hoe! De Nederlandse heren wonnen met 3-1 van Wit-Rusland. Niet onverwacht, maar wel netjes. De vrouwen deden het nog beter: het sterke Hongaarse team werd met maar liefst 3.5-0.5 verslagen. Met nog twee ronden te gaan staan de heren met 9 matchpunten slechts een punt achter de derde plaats. De vrouwen hebben 8 matchpunten en staan twee punten achter op de nummer drie.

Heren

Wit-Rusland heeft vier behoorlijke grootmeesters, maar geen wereldtopper, dus Nederland was favoriet. Op Anish Giri dus de druk op zijn status waar te maken. Hij had wel zwart, maar langzaam kwam hij in de overhand nadat wit na dameruil zijn stukken passief neerzette. Zwart kreeg een vrijpion, kwam een pion voor en tikte soepel het punt binnen. Giri heeft nu een TPR van 2830, Carlsen zou er zich niet voor schamen…

De vorm van Ivan Sokolov is wel eens beter geweest. Remise met zwart tegen Aleksandrov is ok, maar de manier waarop…  In het middenspel kreeg Sokolov met zwart drie pionnen en toren voor twee stukken, goede deal dus. Op zet 29 had hij een kwaliteit moeten offeren en dan groot voordeel gehad. In plaats daarvan kwam 29…Tg3??, zeer waarschijnlijk 30.Pxh5! overzien hebbend. En zet later had wit kunnen winnen met 31.Pf6+. In de partij stond wit ook nog wel goed tot gewonnen, maar hij speelde het niet handig, waarna Sokolov kon ontsnappen naar een eindspel waarin hij voor een loper drie pionnen had, genoeg voor remise.

Ook Erwin l’Ami zal niet tevreden zijn met zijn partij van vandaag. Ik zag de stelling na 21.Txf5 en ging materiaal tellen, hij had vast iets geofferd. Wat bleek: wit had gratis een droomstelling! De zwarte koning was om een of andere reden van g8 naar d8 gelopen en stond daar totaal niet veilig. L’Ami won een pion, maar speelde het voor de tijdcontrole niet handig en daarna moest wit weer opnieuw beginnen. Dat ging wel goed: er ontstond een stelling waarin beide spelers twee verbonden vrijpionnen hadden (gh tegen ab), maar wit iets verder was. 51.h5! had waarschijnlijk gewonnen, in de partij ontsnapte zwart met toren tegen toren paard.

Met een 2-1 voorsprong is het logisch om niet al te veel risico te nemen, maar Jorden van Foreest had de hele partij al goed gestaan. 36.Pe6+! was zelfs winnend geweest en ook later in het toreneindspel stond hij een pion voor. Zwart kreeg echter tegenkansen en na 63…f3! was het wit geweest die moest gaan oppassen.  Op zet 65 moest zwart kiezen welke pion op te spelen. 65…f3 had remise gemaakt, na 65….g3 wist Jorden toch nog te winnen. TPR van 2721 nu, lekker!

Dames

Onder het motto ‘Never change a winning team’ werd tegen Hongarije (dat op alle vier de borden ratingoverwicht had) door coach Cifuentes hetzelfde viertal ingezet dat verrassend van Duitsland had gewonnen. Met succes: het had zelfs niet veel gescheeld of het was 4-0 geworden. Iozefina Paulet was de enige die niet won. Ze had goed gezien dat haar dame sterker zou zijn dan de twee witte torens. Ze kwam dicht bij winst: waarschijnlijk was 41…Dxa3 niet handig. Daarna had ze wel twee pionnen meer, maar de twee torens hielden alles tegen en meer dan eeuwig schaak zat er niet meer in. Toen had Nederland al gewonnen. Peng na een afwikkeling juist een dame, waar zwart toren, paard en pion voor had. Het was sowieso goed voor wit, maar toen zwart de combinatie met 31.Txg7 toeliet was het helemaal makkelijk. Ook bij Anne Haast ging het makkelijk. In het middenspel kreeg ze voordeel dankzij het loperpaar. Wit dacht toen met een stukoffer aanval te kunnen krijgen, maar die werd simpel weerlegd en met een stuk meer was de winst makkelijk. Ook Tea Lanchava speelde een goede partij. Ze stond al beter toen haar tegenstandster met 23…Dxe5 een pion weggaf (of offerde). Compensatie had zwart niet; uiteindelijk ontstond een eindspel van loper en pluspion tegen paard dat Lanchava netjes uitspeelde.

8 Reacties

 1. Avatar
  Aard 05 november 2017

  Geweldig! Maar nu eens even iets heel anders. Als die straatarme Grieken zo’n toernooi kunnen organiseren, dan moeten wij dat toch ook kunnen? Hoe lang is het wel niet geleden dat er een FIDE of ECU-toernooi in Nederland is gehouden? Kom op KNSB, neem je verantwoordelijkheid!

 2. Avatar
  wimw 05 november 2017

  Sokolov speelt in ieder geval beter dan in 2015 in hetzelfde toernooi, toen hij zijn drie partijen verloor. In dat jaar en in 2016 speelde hij heel weinig klassieke partijen. Dit jaar speelde hij weer meer en dat rechtvaardigt ook wel zijn uitzending.

 3. Avatar
  Tovenaar 05 november 2017

  In de partij van Ami kan zwart na 50.h5 wat je als misschien winnend aangeeft toch gewoon 50….Pxg4 51.Txg4-Txh5 doen?

 4. Avatar
  Dimitri Reinderman 05 november 2017

  Sorry, ik bedoelde 51.h5.

  Wat betreft het organiseren van b.v. een EK landenteams: de hotels in Griekenland zijn buiten het seizoen goedkoop. In Nederland zijn de hotelkosten veel hoger. Voor gewone schaaktoernooien is het al lastig een sponsor te vinden, laat staan als er veel meer geld nodig is.

 5. Avatar
  Hendrikom 05 november 2017

  De Europacup in 1993 was in Nederland, maar daarna is zoiets geloof ik niet meer gelukt. EK individueel in Frankrijk en nog een europacup in Spanje, Bilbao, maar doorgaans gaat het richting oosten, deze evenementen.

 6. Avatar
  Aard 05 november 2017

  Bedankt voor je uitleg Dimitri. Maar het is toch bizar dat dit soort toernooien blijkbaar alleen georganiseerd kunnen worden in dictaturen of straatarme landen met goedkope hotels. Voor mij part gaan we het samen met België organiseren. Kijk, ik begrijp dat je niet meteen met een Olympiade moet beginnen, maar toen ik mijn bericht gisteren poste, realiseerde ik me dat het momenteel 3 keer niks is in Nederland, zelfs niet een keer een EK Jeugd of zo. Dat zou voor jou als begeleider/coach  ook een keer prettig zijn, toch?!

 7. Avatar
  wimw 05 november 2017

  Hotels zijn belangrijk om alle schakers en begeleiders onder te brengen. En met 40 teams zijn dat er toch wel zo’n 300. Griekenland doet met drie teams mee, waaronder één team uit Kreta, waar het toernooi gespeeld wordt. Dus dat zou wel leuk zijn, als het in de provincie gespeeld wordt, want dan kunnen die ook een team afvaardigen. Verder lijkt me de belangstelling in België niet erg groot. Hun team staat voorlaatste en ze spelen maar met 4 schakers. En je bent natuurlijk afhankelijk van sponsors.

 8. Avatar
  wimw 06 november 2017

  Ik vergeet nog de 32 damesteams. Dus bij elkaar zijn dat wel 500 mensen, die je in hotels moet onderbrengen. Geen eenvoudige opgave.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.