1A: Messemaker 1847-Caïssa 6,5-3,5

In de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen het Amsterdamse Caissa had teamleider Peter Ypma gemeld dat hijzelf afwezig was, dat Wouter Schönwetter zou invallen, en dat ook de tegenstanders hadden aangegeven verzwakt te zijn (zonder verdere details). Daarmee was gericht voorbereiden zinloos en moest iedereen het op de dag zelf waarmaken. En zo geschiedde! Na 4 uur spelen had Messemaker al 5 overwinningen binnen en gezien de stellingen op de nog lopende partijen was duidelijk dat Messemaker 1 haar eerste overwinning van dit seizoen ging binnenhalen. De genoemde 5 overwinningen waren echter geenszins allemaal regelmatig tot stand gekomen (zie hiervoor de individuele partijverslagen), maar zoals het gezegde luidt: “soms zit het mee, soms zit het tegen”, en deze keer zat het voor Messemaker duidelijk mee. Een mooie en belangrijke stap in het doel dat het team zichzelf voor dit seizoen gesteld heeft: handhaving in de eerste klassse.

 

Peter Scheeren:

De tegenstanders hadden tegen mij niet grootmeester Hans Ree opgesteld (waar ik min of meer op had gerekend), maar de voor mij onbekende Mariska de Mie.

Diverse gedachten speelden door mijn hoofd: was dit een tactische opstelling, was mijn tegenstandster “opgeofferd” op het eerste bord (zoals wij min of meer met Wouter Schönwetter hadden gedaan op bord 2), of was zij gewoon een sterke schaakster? De opening speelde zij met wit erg tam, hetgeen mijn twijfel alleen maar vergrootte. (On)bewust liet ik vereenvoudigingen achterwege, maar daardoor kreeg Mariska geleidelijk aan wel het initiatief. Eerst begon zij (terecht) op de koningsvleugel een pionnenstorm, maar even later veranderde zij van tactiek en kwam met een pionnendoorbraak in het centrum. Dat leverde haar een kwaliteit tegen een pion op, maar daarvoor had ik wel gioede stukken en kansen tegen de verzwakte koningsstelling van wit. In de tijdnoddfase deed ik het niet op zijn best, maar vlak daarna was het haar beurt om fouten te maken: zij gaf eerst een belangrijke pion weg en was daar zo van geschrokken dat zij twee zetten later een blunder maakte waardoor ik een toren kon winnen. Een gelukkige overwinning!

 

Lees verder op de website van Messemaker 1847.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.