“Schaken en blessures” door Jan Willem Duijzer. Column van Schaakvereniging Promotie.

Blessures bij het schaken?

“Als je bang bent om geblesseerd te raken moet je gaan schaken” (en bij Roy Keane uit de buurt blijven)

Op internet zijn de beelden nog te vinden. Beelden van de aanslag die Manchester United-voetballer Roy Keane in april 2001 pleegde op de aanvoerder van Manchester City, Alf-Inge Haland. Met gestrekt been attaqueerde hij Haland, zonder dat de bal in de buurt was. Een  weerzinwekkende overtreding, die het ongeremde fanatisme van Keane onderstreepte. De Noor, ook geen lieverdje, moest kort daarna zijn loopbaan beëindigen.

Ik heb nooit veel bewondering kunnen opbrengen voor Roy Keane, maar onlangs heeft hij voor het eerst in zijn leven iets zinnigs gezegd. Bij een discussie over het mogelijke gevaar van veelvuldig koppen merkte hij op: “Als je bang bent om geblesseerd te raken, moet je gaan schaken”. Gezien het bovenstaande zou het wellicht ook een goede tip zijn om bij Keane uit de buurt te blijven, maar in de praktijk vallen deze twee adviezen mooi samen. Op een schaakclub kun je hooguit een rood hoofd  krijgen, geen andere lichamelijke ‘blessures’. En de kans dat je de Ierse oud-voetballer zult tegenkomen is nihil, dus ook wat dat betreft is een schaakclub een veilige plek.

Lees verder in de column van Jan Willem. Klik hier !

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.