Tata in de media (1): Giri eet geen vlees van lieve diertjes (Update: reactie Dafne Schippers)

Anish Giri staat er niet alleen voor. Behalve zijn secondanten heeft hij een diëtist en een sportpsycholoog. “Het is heel mooi dat dat kan, maar het heeft ook een keerzijde. Op een gegeven moment had ik het idee dat er te veel mensen met mij bezig waren.” Dat zei Giri tegen journalist Iwan Tol voor een artikel in de Volkskrant.

(Bij een meet and greet deze week in Hilversum nam Giri tijd voor journalisten, maar ook voor bezoekers die een partijtje tegen hem wilden spelen.)

De term ‘Team Giri’ bevalt hem toch niet zo. “Soms werken secondanten aan iets. Zelf doe ik dan niet zo veel. Dan krijg je van die begeleiders de vraag: wat heb je gedaan deze week? Dat wil ik niet. Ik wil de zaken zelf in de hand houden.”

Op het Tata Steel Chess Tournament bereidde hij zich twee weken voor op sportcentrum Papendal. Hij bedacht er nieuwe strategieën, rustte uit en werkte aan zijn conditie. Fit zijn scheelt voor een schaker misschien 5 procent, schat Giri. Maar: “Als je goed in je lijf zit, krijg je daar zelfvertrouwen van. En dan is het misschien wel 20 procent.”

Op Papendal ontmoette hij ook Dafne Schippers. Nou ja, ontmoette? Voor herkenning door de sprintster is Giri nog niet bekend genoeg. “Ik kreeg geen knikje of zo. Misschien moet ik eerst maar eens wereldkampioen worden. Daarna kunnen we misschien een praatje gaan maken, Dafne en ik. Als wereldkampioenen onder elkaar.”

In Wijk aan Zee, waar Giri natuurlijk geen favoriet is, hoopt hij wel te profiteren van wat hij het thuisvoordeel noemt. “Mensen gunnen mij de zege. Als ik het goed aanpak is dat een voordeel. Je moet steun alleen niet omzetten in druk.”

Giri is altijd een leuke man om te interviewen. Zo vertelde hij dat hij tijdens een toernooi geen hertenbiefstuk meer eet. “Het leverde me nogal wat kritiek op van mijn moeder. Ze vond dat geen dier wat je op gaat eten. Daarna verloor ik vijf partijen op rij. Vanaf dat moment eet ik geen vlees meer van lieve diertjes. Koe, varken: prima, maar geen hert meer.”
Het hele artikel staat in deze link, maar is misschien niet voor iedereen te lezen.

Update

Inmiddels heeft Dafne Schippers op Twitter gereageerd:

Deal! en alsnog: hi! Heel veel succes met het toernooi!

3 Reacties

 1. Avatar
  wimw 12 januari 2018

  Goed te lezen dat Giri op Papendal aan zijn conditie aan het werken was. Een aantal wereld-kampioenen was daar serieus mee bezig. Euwe ging in 1935 voor zijn match tegen Aljechin naar het Sportfondsebad in Amsterdam om er te zwemmen. Botwinnik deed, als ik het goed gelezen heb, aan turnen. En in een vrij recent interview vertelde Kasparov dat hij zich via het roeien voorbereidde op zijn WK matches m.n. op die heel zware matches tegen Karpov.

   

 2. Avatar
  Pieter Priems 13 januari 2018

  Gelukkig is zijn humor op peil. Al zou je ook kunnen zeggen dat dat wat van z’n scherpte weghaalt. We gaan het zien!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.