Amsterdam Mosquitoes terug in PRO Chess League

Terwijl in de schaakwereld alle ogen gericht zijn op Wijk aan Zee, begint donderdag 18 januari ook een ander groot evenement: de PRO Chess League georganiseerd door chess.com. Deze wereldwijde teamcompetitie kende vorig jaar een succesvolle eerste editie met deelname van onder meer Carlsen, Vachier-Lagrave, So, Caruana en Nakamura. Het tweede seizoen belooft nog sterker te worden met naast bovengenoemde wereldtoppers ook ex-wereldkampioenen Anand en Hou Yifan en vele andere super-GMs.

Een team vol wereldsterren is echter niet voldoende om mee te doen om de prijzen. De gemiddelde rating van de vier opgestelde spelers mag namelijk niet boven de 2500 uitkomen. Dit is een van de regels die het evenement interessant maken voor zowel spelers als toeschouwers. Een korte samenvatting van de opzet:

  • Er doen 32 teams mee verdeeld over 4 poules. De top-4 van elke poule kwalificeert zich voor de knock-out fase, nummer 7 en 8 degraderen.
  • De competetie begint met 9 voorrondes:
    • 7 doordeweeks wedstrijden tegen de andere teams uit de eigen poule volgens het 4×4 all-play-all format met speeltempo 15m+2s.
    • 2 weekendtoernooien bestaan uit 8 partijen tegen 8 verschillende teams uit andere poules met tempo 10m+2s.

De Nederlandse eer wordt hoog gehouden door Kennemer Combinatie dat meedoet onder de naam Amsterdam Mosquitoes. Naast KC’s meesterklasseteam met o.a. GM’s Loek van Wely, Wouter Spoelman en David Klein zal ook tweevoudig Nederlands kampioen Jan Smeets aantreden. De Mosquitoes moeten in de voorronde vol aan de bak tegen onder meer de teams van Maxime Vachier-Lagrave, David Howell en Baadur Jobava. Meer informatie over teams en het speelschema staat op de website van de PRO Chess League. Hieronder het speelschema van de Mosquitoes.

Datum Tijd Tegenstander
Don 18 jan 20:25 Cannes Blockbusters
Don 25 jan 20:25 London Lions
Woe 31 jan 20:35 Stockholm Snowballs
Zon 4 feb 17:00 Super Sunday
Woe 7 feb 20:45 London Towers
Woe 14 feb 20:25 Ljubljana Direwolves
Zat 24 feb 21:00 Super Saterday
Woe 28 feb 20:45 Marseille Migraines
Woe 7 mrt 20:25 Reykjavik Puffins

Net als vorig seizoen zullen de wedstrijden van de Mosquitoes worden voorzien van live commentaar via Twitch. Word lid van de Amsterdam Mosquitos Fan Club op Chess.com om het event te volgen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.