Tata in de media (2): Hou Yifan wil meebouwen aan een betere maatschappij

Hou Yifan begon slecht in Wijk aan Zee, met twee nederlagen. Als vrouw trekt zij natuurlijk wel veel aandacht. Voor NRC-Handelsblad interviewde Dirk Jan ten Geuzendam haar uitgebreid, voorafgaand aan het toernooi.

Hou Yifan drie jaar geleden in Wijk aan Zee. Foto: Frans Peeters

Hou Yifan, nu 23, werd op haar zestiende de jongste wereldkampioene ooit. Ze koos echter niet onverdeeld voor het schaken, maar ging internationale betrekkingen studeren in Peking. Onlangs, in december, veroverde ze een ‘Rhodes scholarship’, een uiterst prestigieuze internationale studiebeurs in Oxford. Daardoor was ze de afgelopen weken meer bezig met het schrijven van aanvragen voor een postdoctorale studie dan met de voorbereiding op Tata.

Ze hoopt dat ze wetenschap en schaken kan combineren. “Ik heb mezelf geen enkele beperking opgelegd voor mijn toekomst. Het zou mooi zijn als het werk dat ik ooit hoop te doen verband houdt met schaken, maar het moet in elk geval internationaal zijn en idealiter te maken hebben met educatie. Ik zou graag meebouwen aan een betere maatschappij. Mensen helpen in onontwikkelde delen van de wereld. Dankzij het schaken heb ik veel kunnen reizen en me kunnen ontwikkelen. Met die ervaring denk ik iets anders bij te kunnen dragen dan studenten die hun kennis alleen uit boeken hebben.”

Mannen en vrouwen

Dat ze als zestienjarige wereldkampioen werd was voor haar niet echt bijzonder. “Het lag in de lijn van de verwachtingen. Ik wist dat ik het kon. Natuurlijk was ik er ook blij mee. Je laat zien dat je een doel kunt bereiken, dat je met druk om kan gaan. Maar echt moeilijk was het niet.”

Ze was de wereldtitel twee keer kwijt omdat ze niet wilde meedoen aan een knock-out-WK. Beide keren heroverde ze de titel in een match. In 2016 brak ze definitief met het vrouwen-WK.

In 2017 kwam Hou Yifan twee keer in het nieuws omdat ze bij open toernooien – als door een ongelofelijk toeval – vooral vrouwelijke tegenstandsters kreeg. Eerst in Gibraltar, later op Isle of Man. In Gibraltar was ze boos. Over Man relativeert ze nu: “Natuurlijk gaf het me negatieve gevoelens. Statistisch is het erg onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. Maar ik ging er nu beter mee om en nam een rustdag. En probeerde me te concentreren op mijn schaken.”

Over het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke tegenstanders: “Het verschil is dat ze gemiddeld veel sterker zijn. En het is niet waarschijnlijk dat je een slechte stelling overleeft. Terwijl je in een vrouwentoernooi, ook als je een slechte opening hebt, bijna altijd kunt terugvechten. Ik hoop dat die verschillen kleiner zullen worden.”

 

Toekomst

Over haar toekomst: “Als ik in Oxford ga studeren, zal ik nog wel blijven schaken, maar veel minder. Toch zal ik mijn schaakniveau willen behouden. Om te zien hoe ik het kan balanceren, hoe ik het allebei kan doen. Ik ben niet van plan te stoppen.”

 

Het hele interview in NRC-Handelsblad is hier te lezen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.