Ajax – Feyenoord, een schaakverslag

Een klassieker, die eigenlijk dit predicaat niet verdiende met een teleurstellend resultaat voor Feyenoord en de fans van rood en wit. Het verlies was tot in Wijk aan Zee te voelen waar veel fans aan het werk waren, of aan het schaakbord of in de organisatie. De commentatoren en de analisten hadden overigens een goed belegde boterham aan de klassieker.

Gisteravond werd meer dan de helft van het programma Studio Voetbal gevuld met alles rondom deze klassieker en met nieuws over de thuiskomst van Robin van Persie, de kwetsbare oude (Rotterdamse) koning. Deze schaakmetafoor gebruikte Jan Beuving in zijn Korte Corner, altijd een mooi item in dit programma. Jan Beuving (1982) is tekstschrijver, sportcolumnist en cabaretier en verzorgt wekelijks deze rubriek sinds 2015.

Bij deze ene schaakmetafoor bleef het niet, het leek wel of Jan Beuving verslag deed vanuit De Moriaan in Wijk aan Zee.

 

80ste editie van het Tata Steel Chess Tournament

Het schaakverslag ging ongeveer zo:

‘De klassieker was een saai schaakspel. Dat kwam vooral door Giovanni van Bronckhorst, die zijn ploeg leidde als een grootmeester zonder visie. Een afwachtende opening, snel wegduikend in verdedigende stellingen en hiermee hopend weg te komen met een remise. Bij de eerste venijnige aanval sneuvelden er al stukken. En toen zijn belangrijkste pion Jørgensen zichzelf offerde gaf Van Bronckhorst op door Berghuis te wisselen.

De rest van de partij was mat. Het enige wat de Rotterdammers, beter gezegd Rotterschakers, bereikten was dat het de competitie spannend hield. Of de komst van Van Persie een meesterzet is valt te betwijfelen. Dirk Kuijt was een werkpaard en loper in één. Van Persie is een kwetsbare oude koning. Hij heeft de status en gaat maar met een stapje tegelijk, maar het kan alle kanten op.’

Studio Voetbal is nog te zien op Uitzending Gemist, klik hier. Na ongeveer 16 minuten begint de Korte Corner van Jan Beuving.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.