Schaakpuzzel 2 – doe mee en win een fantastisch boek

Op de eerste schaakpuzzel ontving ik leuke reacties en ook een gevarieerd aantal oplossingen. De dynamiek met stukken ‘in de hand’ kwam in de oplossingen duidelijk naar voren. Vandaag de tweede puzzel en nog een toegift die ook meedoet voor de prijzen.

Voor de oplossingen is van belang dat bij Schaken 4.0 het symbool @ wordt gebruikt voor het inplaatsen van een stuk. Dat maakt het opschrijven van de oplossingen een stuk gemakkelijker. Inplaatsen mag ook met schaak geven of zelfs met schaakmat zetten. Eerst de toegift.

De Witte Leeuw is 15 jaar

Vijftien jaar geleden werd in Sliedrecht het boek De Witte Leeuw gepresenteerd. De Zwarte Leeuw was sinds de introductie in 1997 al een groot succes en naar de Leeuwboeken is,  volgens auteur  Jerry van Rekom, nog steeds vraag. Van De Zwarte Leeuw zijn er diverse edities verschenen en zelfs een Engelse vertaling. De Leeuw is vernoemd naar de grondlegger Leo Jansen (nu bijna 90 jaar), schaker en oud-wiskundeleraar van Van Rekom. In totaal zijn er al  meer dan 10.000 Leeuwboeken verkocht en de netto-opbrengst hiervan is succesvol geïnvesteerd in het Sliedrechtse jeugdschaak.

Chessbase heeft in 2016  een DVD van De Zwarte Leeuw uitgebracht met grootmeester Simon Williams. Chessbase meldde:

‘This opening, first brought into the limelight by Dutch amateur players Jerry van Rekom and Leo Jansen, now gets the grandmaster treatment. Simon Williams suggests a simple to learn, yet deadly system of development for Black. Simon explains the main ideas of this opening in an easy and entertaining manner, using examples from such maverick players as Baadur Jobava. In what other opening do you get a chance to attack White’s  King with an early …g5? Let the Lion roar and the fun commence!’

Het boek De Witte Leeuw weer eens doorbladerend kwam ik bij het hoofdstuk van de Geeuw van de Leeuw. Ik trof de volgende stelling aan.

Wit heeft zojuist 17.  f2-f3 gespeeld met als commentaar dat wit in deze stelling meer speelruimte heeft met initiatief op de damevleugel terwijl de dubbelpionnen veel velden beheersen. De partij Ervin-Moses- Andreas Breier, Budapest 1995, ontspon zich in een fantastisch eindspel en na 57 zetten gaf zwart op.

Al met al werd geconstateerd dat DWL goed speelbaar is en vooral voor eindspelkenners en positiespelers een goed wapen.

We kijken nu met Schaken 4.0 ogen naar de stelling:

Vraag 1: Kan  zwart het in een paar zetten met mat uitmaken?

Vraag 2: Had wit een doorslaggevend mat in enkele zetten i.p.v. 17. f2-f3?

 Schaakpuzzel 2

Bovenstaande stukken mogen worden ingeplaatst, maar is niet verplicht. Een stuk inplaatsen geldt als zet. Het symbool voor inplaatsen is @.

Opgave:  Zwart heeft zojuist de zwarte dame ingeplaatst op c6.

Vraag : Kan wit in een paar zetten schaakmat geven? En zo ja, hoe dan?

Oplossingen mailen naar: info@hetschaakkasteel.nl

Onder de inzenders van goede oplossingen worden een week na plaatsing van de vierde puzzel drie boeken verloot van De Stamhouder van Alexander Münninghoff.

 

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.