Het IBIS-schaaktoernooi: 14 en 15 april 2018

Op 14 en 15 april 2018 is het weer zover: dan vindt voor de 44e keer het IBIS-schaaktoernooi (Internationaal Blinden Integratie Schaaktoernooi) weer plaats in Haaksbergen. Een uniek schaakevenement waar blinden, slechtzienden en zienden tegen elkaar spelen. De schakers komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Engeland, Duitsland en België. ‘Het doet er niet toe of je oud of jong bent, uit welk land je komt, of je man of vrouw bent en of je slechtziend of ziend bent. Tijdens het schaakspel valt alles weg en gaat het alleen nog maar om het spel’. Aldus een speler.

Nog iets wat dit schaakevenement uniek maakt is dat alle spelers ondergebracht worden bij gastgezinnen in Haaksbergen. Sommige spelers komen er al jaren. Nieuw dit jaar is dat er zaterdagmiddag simultaanschaak georganiseerd wordt. Iedereen kan meedoen. Van huisschaker tot topschaker. Je hoeft je hiervoor niet op te geven. Het simultaanschaak vindt plaats in de foyer van theater de Kappen in Haaksbergen op zaterdag 14 april van 15.00 tot 18.00 uur. Wil je meer weten? Kijk dan op www.ibis-tournament.com. Opgeven voor het toernooi kan tot 17 maart a.s. via de website of door een e-mail te sturen naar: info@ibis-tournament.com

3 Reacties

 1. Avatar
  Dennis Brouwer 06 maart 2018

  Wat is eigenlijk de reden dat mensen die geen visuele beperking hebben mee mogen doen aan een toernooi voor slechtzienden? Het klinkt onlogisch en ik kan me ook voorstellen dat er slechtziende of blinde deelnemers zijn die het oneerlijk vinden.

  • Avatar
   Jaap Amesz 06 maart 2018

   Te weinig deelnemers. Zo ben ik als goed ziende ooit Nederlands Kampioen bij de slecht zienden geworden. 😉 Toevallig woonde ik toen vlak bij het toernooi in Nunspeet. Moest ik wel een blinde FM voor verslaan.

 2. Avatar
  LDJ 07 maart 2018

  Dat is zeker niet de enige reden. Het IBIS-toernooi toernooi is ooit juist begonnen om de integratie tussen blinde, slechtziende en goedziende spelers te bevorderen, door hen ook tegen elkaar te laten spelen. Voor sommige blinde of slechtziende spelers is het immers lastiger een wekelijkse clubavond te bezoeken.

  Dat is ook de reden dat de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) het Open NSVG Kampioenschap organiseert, het toernooi dat Jaap een paar jaar geleden heeft gewonnen. Ik zou de titel die Jaap won echter geen Nederlands kampioen slechtzienden willen noemen, net zoals de winnaar van Dieren ook geen Nederlands kampioen is. Er is namelijk ook een gesloten NSVG-kampioenschap.

   

  Lucas de Jong, secretaris NSVG

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.