Roger Meng wint Prinsenstadtoernooi (plus puzzels)

Roger Meng heeft de elfde editie van het Prinsenstadtoernooi in Delft gewonnen. De Rotterdammer eindigde net als Koen Leenhouts op 5 punten uit zes partijen, maar de weerstandpuntenloterij viel in zijn voordeel uit. Zij bleven onder andere de grootmeesters Andersson (4.5), Dgebuazde (4.5), Lalic (3.5) en IM Lai (3.5) voor.

 

Omdat de aanwezige grootmeesters het matig deden (zie opgave 1 en 2) werd het een tweestrijd om de winst tussen Meng en Leenhouts. De eerste won zijn partijen redelijk soepel, zie bijvoorbeeld opgave 4. De laatste had diverse benauwde momenten maar was goed in ontsnappen, zoals in opgave 3. Leenhouts zal ook opgelucht geweest zijn dat hij in de onderlinge partij (opgave 5) met remise wegkwam. In de laatste ronde speelde de Zeeuw  met een half punt voorsprong een snelle remise met zwart tegen Ulf Andersson. Alleen Meng kon hem toen nog achterhalen, dan zou die echter met zwart tegen Hing Ting Lai moeten winnen.  Dat lukte! Hoe, dat kunt u zien in de laatste opgave.

 

Toernooiwinnaar Roger Meng geïnterviewd door toernooidirecteur René Poots, foto door Herman Zonderland

De zes opgaven:

1. In Dgebuadze-IJzermans deed wit 9.Pf1. Was 9.Lxf7+ niet beter geweest?

2. Uit dezelfde partij: hoe krijgt wit voordeel?

 

3. Koen Leenhouts had het even benauwd met zwart tegen Enrico Vroombout. Nadat wit het niet op zijn best deed kreeg zwart de gelegenheid de witte aanval af te slaan. Hoe deed hij dat?

4. Tiggelman – Meng. Wat is de sterkste zwarte voortzetting?

5. Meng – Leenhouts. Hoe de dreiging 37.Td4+ te voorkomen?

6. Lai – Meng. Hoe weerlegde zwart de witte aanval na 20.Lxh5 ?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.