2B: Philidor Leiden houdt de spanning erin

Philidor Leiden kan nog kampioen worden, maar dat hing aan een zijden draadje. Bij een gelijkspel tegen Caïssa 2 (Amsterdam) was Caïssa-Eenhoorn (Hoorn) al kampioen. Die ploeg heeft namelijk een matchpunt meer, maar ook veel meer bordpunten. Caïssa 2 is degradatiekandidaat, maar bleek toch wel heel sterk. Toch won Philidor nipt. In de laatste ronde zullen ze het tegen het reeds gedegradeerde HSG niet zwaar krijgen en dan mogen ze slechts hopen dat Caïssa-Eenhoorn van Santpoort verliest. Hieronder het Philidor-verslag van Michiel Vergeer.

 

Op de eerste zaterdag van april speelden we de voorlaatste ronde van de KNSB-competitie tegen Caissa 2 uit Amsterdam. Deze geroutineerde ploeg stond maar een punt boven de degradatielijn, maar had wel in de vorige ronde koploper Hoorn de eerste nederlaag toegebracht. We waren dus gewaarschuwd. En het werd een lange zware strijd op deze prachtige zaterdagmiddag waarop veel mensen liever op een terrasje zaten dan te zwoegen achter het schaakbord. De wedstrijd stond onder leiding van Rotterdammer Philip Westerduin die ik nog ken als KNSB-speler van RSR-Ivoren Toren. In de vorige ronde kwamen de meeste partijen snel tot een beslissing, deze middag werd er taai en lang gestreden en viel de beslissing in de wedstrijd pas tegen zes uur!

Aan alle borden werd met volle inzet gestreden met veel ingewikkelde positionele gevechten. Bij voorbeeld bij Jan Aart waar de dames op d3 en a6 met daartussen een pion op c4 elkaar in een soort houdgreep hielden. Wit loste de penning op met c4-c5 ten koste van een dubbele d-pion op d3 en d4 met daarna veel gemanoevreer. Nico had ook een lastig uitziende dubbelpion. Bert deed er een tijdje over om de gambietpion te heroveren. De stelling oogde daarna gelijkwaardig met iets meer losse pionnen voor Bert. Wessel was een van de spelers die niet rokeerde, vrijwillig of gedwongen. Een hoektoren staat dan buitenspel. Thijs speelde unverfroren op koningsaanval. Arres leek wat minder komen te staan tegen hun op ELO-papier sterkste speler met zijn wat losse d-pion. Onduidelijk wat de einduitslag zou worden na een paar uur spelen. Bij een volgende rondje langs de borden waren bij Nico de dames geruild en de dubbelpion verdwenen. Tegen half vier werden ook alle torens geruild en tot remise besloten. Daarna werd ik somberder.

 

Lees verder op de site van Philidor Leiden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.