Interview met Nederlands jeugdkampioen Wiggert Pols

De nieuwe Nederlandse kampioen bij de jeugd is een onverwachte en voor veel mensen waarschijnlijk ook onbekende naam: Wiggert Pols. Hij is 16 jaar (bijna 17) en woont in Krimpen aan den IJssel met ouders, broers, zus en hond. Hij schaakt net als zijn broers en zus bij de Schaakvereniging Krimpen aan de IJssel en wordt getraind door Dimitri Reinderman en Harold van Dijk. Zijn FIDE-rating per 1 mei is 2075. Zijn hobby’s zijn (naast schaken) piano spelen en (zaal-)voetballen. Schaaksite sprak met hem over zijn toernooi en zijn plannen.

Het beslissende punt is binnen; foto door Harry Gielen

 

Met wat voor verwachtingen en/of doelen was je naar het NK gegaan? En had je je nog speciaal voorbereid?

Vooraf hoopte ik een mooi toernooi te spelen en in de top 5 te eindigen. Ik had me niet speciaal voorbereid.

Je begon meteen goed door IM Casper Schoppen in een eindspel met ongelijke lopers ondanks twee pionnen minder op remise te houden. Was dat resultaat een mijlpaal voor je?

Jazeker! Ik had nog nooit tegen een IM remise gespeeld.

Had je voor de partij tegen Max Warmerdam al het idee dat je mee kon gaan doen in de strijd om de titel?

Ik dacht dat ik een kleine kans had tegen hem, maar dat ik bij winst wel mee kon doen om het kampioenschap.

Na die partij stond je opeens gedeeld bovenaan. Was het moeilijk om op de partij tegen Bas de Boer te focussen en niet zenuwachtig te worden?

Viel wel mee. Voor de partij had ik wel een beetje last van de zenuwen, maar tijdens de partij niet echt.

Ook niet toen je beslissend materiaal voor kwam dus?

Nee, ik wist dat ik het vrij makkelijk af kon maken.

Hoe bracht je de tijd door tussen je overwinning in de laatste ronde en het uiteindelijke puntenverlies van je concurrenten?

Eerst analyseerde ik de partij met Bas en at ik wat. Daarna zag ik al dat voor beide spelers er geen winst meer in zat. Het bleef wel een beetje spannend.

De bekende cliché sportvraag: wat ging er door je heen toen duidelijk was dat je Nederlands kampioen was geworden?

Ja, ik was wel verrast, maar vond het natuurlijk wel erg leuk.

Wat opvalt dit toernooi is dat je verschillende hachelijke stellingen hebt overleefd en dat de (vijf) eindspelen erg goed gingen. Zou je dat sterke punten van jezelf noemen?

Ja, Harold van Dijk is met mij al vrij vroeg begonnen met het trainen van eindspelen, dus daar ben ik redelijk goed in. Mijn talent om moeilijke stellingen te verdedigen kwam wel een beetje als een verrassing.

Je mag als het goed is naar het EK of WK. Weet je al wat je gaat doen?

Direct na het toernooi was ik nog veel te verbaasd om daarover na te denken, maar nu, een paar dagen later, ga ik eens kijken hoe het zit, en nadenken over mijn deelname.

Verandert dit resultaat iets aan de tijd die je aan schaken besteedt?

Ik train niet zo veel, want daar heb ik door mijn andere hobby’s niet zoveel tijd voor. Misschien zal ik door deze titel toch de motivatie krijgen om iets meer aan het schaken te doen.

Dankjewel voor het interview en nog gefeliciteerd met het kampioenschap!

Dankjewel.

 

Tot slot nog het interview dat Harry Gielen met Wiggert na afloop van de laatste ronde:

 

3 Reacties

  • Avatar
   Frits Fritschy 08 mei 2018

   De gelijkenis (bij de laatste foto) is inderdaad opvallend!

 1. Avatar
  Henk Eleveld 08 mei 2018

  Interessante vraag in dit kader is of het aanwijsbeleid van de Schaakbond aanpassing behoeft. Afgelopen week was er een interessant interview met de coach van Donar (basketbal) over talenten. Die werden ” herkend” door scouts en coaches maar nu werd vanuit data teruggeanalyseerd welke spelers de meeste punten binnenbrengen.

  Moet ook de Schaakbond haar “aanwijs op ratingbeleid” ¬†niet eens herzien en meer terugkijken wie er uiteindelijk toernooien wonnen en bijvoorbeeld in kritische situaties overeind bleven. Het is heel interessant dat zeker 4 aangewezen spelers falen in dit toernooi dat terecht door Wiggert gewonnen is.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.