Slava Ikonnikov’s 20e HZ toernooi, ’n kort vraaggesprekje.

  1. Elke bekende tijdens het HZ-toerooi noemt u Slava of met achternaam Slava Ikonnikov. Vyacheslav is voor ons moeilijk uit te spreken, is dat de reden?

Ik denk het wel, ook is Slava meer vertrouwd, vooral bij mijn vrienden en kennissen.

  1. Bent u full-prof schaker of doet u er nog iets anders bij? Kunt u financieel rondkomen met het beroep “grootmeesterschap in schaken”?

Ja, ik ben een Schaakprofessional, maar het wordt elk jaar steeds moeilijker.

  1. U doet al mee aan alle HZ-toernooien sedert 1997. Al 20 jaar. Heeft dit een bepaalde reden? Is er de link met de vriendschap met toernooidirecteur Hans Groffen? U spreekt zelfs al een beetje Nederlands*, heb ik al kunnen ondervinden, ook nog ander talen?

Ik speel heel graag in Vlissingen en, inderdaad, Hans Groffen zorgt altijd voor mijn deelname. Daarnaast logeer ik bij hem. Wat mijn Nederlands betreft, ik spreek het een heel klein beetje. Maar met mijn Nederlands kan ik bijna nergens terecht bij mijn reizen door andere verschillende landen.  (*Naast uiteraard Russisch, hij woont in Perm, spreekt hij Engels, Duits en Frans!)

  1. Wat was over de jaren heen uw beste resultaat? En bent u tevreden met uw loopbaan tot nu toe? Of zijn er ook vele teleurstellingen?

Ik wil nu niet op een mijn beste resultaten wijzen. Ik denk dat de schaakresultaten van elke schaakprofessional een afwisseling is van successen en teleurstellingen.

  1. Wat vind u zo interessant en boeiend aan het schaakspel?

Ik wil gewoon schaken en reizen en deze twee geven me het schaakgenoegen.

  1. Voor mij zijn Fischer, Timman, Tal en Kasparov, in deze volgorde (?!),  mijn ‘voorbeelden’. Ik heb veel partijen van hun nagespeeld. Wie zijn uw ‘voorbeelden’?

Ik bestudeerde mijn schaak het meest op de partijen van Aljechin en Lasker, het zijn waarschijnlijk mijn ‘voorbeelden’.

  1. Wat is het opmerkenswaardige voorval wat u heeft meegemaakt tijdens een toernooi of wedstrijd? Een voorbeeld: de blunder in een schaakpartij?

Normaal blijf ik geconcentreerd tijdens de partij, dus ik herinner me eigenlijk geen buitengewone gevallen die plaats vinden tijdens een toernooi. Het waren zeker de blunders tijdens mijn partijen. Maar voor een ‘schaakprof’ is het beter om die zo snel mogelijk te vergeten na de partij en nieuwe partijen met een “vers hoofd” te beginnen. 

  1. U staat op de HZ-deelnemerslijst dit jaar op rating als 5e geplaatst. De winnaar van vorig jaar, de Venezolaan Iturrizaga, heeft 100 ratingpunten meer. Uw droom moet toch zijn het HZ toernooi, al is het maar een keer in uw leven na zoveel deelnames, te willen winnen?(!)

Ik ben al tweemaal gedeeld 1e geworden! Zeker om alleen te winnen is de rating van elke tegenstander in iedere ronde belangrijk en uiteraard ook wat zijn resultaten zijn. Dus ook dat ‘extra geluk’ heb je nodig. Ik wacht gewoon op een dergelijk geluk.

 

Heb je zin om mee te doen in Vlissingen met het HZ-toernooi, en wil je je inschrijven: www.hztoernooi.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.