Sergej Tiviakov Nederlands kampioen 2018 : wie is hij?

Sergey Tiviakov (Krasnodar, 1973) wordt morgen de nieuwe Nederlandse kampioen schaken. Al voor het ingaan van de laatste ronde heeft hij anderhalve punt voorsprong gepakt op zijn directe belagers.

Wie is deze man? Een kort portret.

We vergeten het wel eens, maar Tiviakov kwam in 1994 (!) ver in de strijd om het wereldkampioenschap. Hij verloor dat jaar van Michael Adams de kwartfinale van het PCA-kandidatenmatches. Tiviakov zei hierover in 2001: ‘ Ik blunderde te veel. Pas veel later begreep ik hoe goed ik toen eigenlijk was en wat een kansen ik verspeelde.’ In juli 1993 stond hij op plaats 18 van de wereldranglijst, twee jaar later op 14, vier jaar later 20e. In 2009 had hij een rating van 2711, hij zei toen: “Maar dat is tegenwoordig niet veel, ik sta 26e op de wereldrangslijst. Vroeger was ik met 2655 de nummer elf van de wereld.”

 

Hij stond lang in de top-100, waaruit hij op dit moment is verdwenen. Tiviakov werd individueel Europees kampioen in 2008, en 2x Europees kampioen met het Nederlands team.

Sergey heeft een weinig wild imago. ‘Saai, weinig uitstraling’, die woorden vallen vaak als het over hem gaat. Mogelijk zijn dat ware woorden, maar die gelden dan voor meer schakers… En inderdaad, een aantal jaren terug in Corus-groep-A viel hij op door het spelen van veel remises; hij behaalde geen enkele overwinning! Ook zijn openingskeuze de laatste pakweg 15 jaar is vaak vrij bescheiden: hij vermijdt doorgaans de hoofdvarianten en speelt bijvoorbeeld Siciliaans met 2.c3. Tiviakov is zeker geen Kingloek, met wilde verhalen, snelle auto’s en grootspraak (ja, ik weet het: Loek van Wely relativeert zijn grote woorden ook graag en vaak). Sergey reist met de trein; jarenlang was zijn moeder zijn begeleider, ook nog tot ver in zijn volwassen leven. ‘Een eenvoudige Hollandse jongen’ zou je bijna zeggen. Lees verder…

Foto: Harry Gielen.

8 Reacties

 1. Avatar
  Jaap Amesz 08 juli 2018

  Wat ik mis is dat Tiviakov de eerste speler op hoog niveau was die systematisch de Dd6-variant in het Scandinavisch ging spelen en deze lijn razend populair heeft gemaakt, wat zelfs de Da5-variant overtroefd qua (recent, zeg laatste 10 jaar) gespeelde partijen.

 2. Avatar
  Johan Hut 08 juli 2018

  In Baarn ken ik een vrouw die ook uit Rusland komt. Zelfs als ik onverwachts bij haar op bezoek kom, staan er ook binnen de kortste tijd hapjes op tafel. Dat hoort bij de Russische cultuur, zegt ze. Ze vindt het ook heel gek dat je bij ons een koekje krijgt en dat we dan de trommel weg zetten. Wat Maxima overigens ook een keer zei.

  • Avatar
   Hendrikom 10 juli 2018

   Inderdaad, mijn vrouw gooit ook altijd meteen alles op tafel. Ze is inmiddels gewend aan de borrelnootjes, maar heb ik bijvoorbeeld drie zakken nootjes, voor de zekerheid, dan zou ik er eerst 1 of 2 open doen, maar dat gebeurt ook niet 🙂 .. Met oud en nieuw daar in Kyiv stonden voor zeven salades voor zeven personen op tafel. Iedere salade was al voldoende geweest 🙂 … Onlangs had ik een docente Russisch die het allemaal bevestigde!

 3. Avatar
  Jaap Amesz 09 juli 2018

  @ Renzo

  Overigens zegt Tiviakov zelf dat zijn Dd6 variant tegenwoordig onspeelbaar is geworden. Hier de weerlegging. Toch zie ik het op amateur niveau vaak genoeg.

 4. Avatar
  renzoverwer 10 juli 2018

  jaap, hoi. Ik had die zaken er niet in gezet, omdat ik er te weinig van verstand van heb – en dan kun je het beter niet doen. Dus dank voor jouw aanvulling!

  Johan. Tsja, dat is inmiddels wel zo’n cliche geworden. Het hangt ervan af met wie je omgaat – ze zal andere vrienden moeten maken.

  En bijv in het zuiden van het land klopt het allemaal niet. de overvloedige tafels, de vlaaien.

  Ach ja. Nadenken en categoriseren blijft moeilijk, en Maxima  kan het niet zo goed.

   

  • Avatar
   sake jan de boer 10 juli 2018

   Ik heb helemaal niks met Maxima, integendeel, ik denk zelfs dat (weliswaar over nog heel veel jaren) het door haar toedoen zal zijn dat ons koningshuis te gronde zal worden gericht (nou ja, des te beter dus) – maar, wat ik wou zeggen, in tijden van oeverloze discussies over de volkomen nutteloze vraag wat nu toch de Nederlandse identiteit eigenlijk is, heeft zij het ooit een keer zeer krachtig en afdoende (en volgens mij juist) uitgedrukt: dé Nederlander bestaat niet.

 5. Avatar
  wimw 10 juli 2018

  De Nederlander is in de jaren ’70 al beschreven door Hein Donner in zijn boekje: De Nederlander en andere korte verhalen, uitgegeven door Wim Andriessen van Schaakbulletin. Voor de schaakliefhebber zijn daar ook een paar stukje van Donner over schaakpartijen opgenomen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.