Is Stratego moeilijker dan schaken?

Wanneer is een denkspel ook een denksport? Is dit altijd zo of moet er worden voldaan aan criteria? Is zeeslag een denksport? En Stratego?
Denksporten zijn (nog) geen sporten die kwalificeren voor de Olympische Spelen. Bij de Asian Games doen meer sporten mee dan bij de Olympische Spelen. Dit jaar zelfs met een denksport, bridge. Er is nog hoop voor de schaaksport!

WK Stratego
Afgelopen donderdag werd het WK Stratego officieel geopend door het afvuren van een kanonskogel vanaf de muur van Naarden-Vesting. Dit jaar de 21ste editie. Aan dit WK doen jaarlijks zo rond de vijftig deelnemers mee uit negen verschillende landen waaronder veel oud-wereldkampioenen. Natuurlijk met een groot contigent Nederlanders omdat het WK dit jaar in eigen land wordt gespeeld. Ook in Amerika wordt Stratego gespeeld maar de Amerikanen vinden het meestal te duur om voor 10 potjes af te reizen naar Europa. Dit jaar deden er een Amerikaan en een Canadees mee. Maar of het met zo’n bezetting een WK genoemd mag worden blijft de vraag. Iedereen kan zich inschrijven. Er was zelfs een jonge man die een bezoek bracht aan het Vestingmuseum. Toen hij hoorde dat er ook een WK Stratego was besloot hij maar eens mee te doen.

Het WK Stratego werd in twee disciplines gespeeld. Begonnen werd met de Stratego Barrage (SB). En daarna de Stratego Classic (SC).
De SC wordt gespeeld op een bord van 10×10 en iedere speler heeft 40 stukken, waarvan 12 verschillende. De bedoeling van het spel is de vlag van de tegenstander te veroveren. Bij schaken zijn er zestien stukken, waarvan zes verschillende. Net als bij schaken bestaat er een hiërarchie tussen de stukken. Een potje SC duurt veelal 65 minuten waarvan 5 minuten voor het opzetten van de beginstelling. Er werden 10 potjes met klok gespeeld.

De SB wordt ook gespeeld op een bord van 10×10 maar dan heeft iedere speler maar acht stukken en wordt er gespeeld in versneld tempo, te vergelijken met ons snelschaken. Een potje SB duurt veelal niet langer 10 minuten. Ook hier werden 10 potjes met klok gespeeld.

Drie nieuwe wereldkampioenen
De 20-jarige Griek John Vandoros werd winnaar van de SC en hiermee onttroonde hij de Nederlander Anjo Travialle uit Utrecht, die vorig jaar in Griekenland wereldkampioen werd. In de top veel deelnemers van 20 jaar of jonger!

De 27-jarige Rotterdammer Pim Niemeijer werd voor de vijfde keer de nummer één strateeg van de wereld in de SB. Van de tien potjes won hij er zeven en speelde er drie gelijk.

De 10-jarige Thomas Geelhoed uit Houten werd wereldkampioen bij de junioren. Broer Daniel werd tweede.

Is Stratego moeilijker dan schaken?
In de media kwam de vraag voorbij of Stratego moeilijker is dan schaken. Strategospelers vinden van wel. Strategospelers vinden hun spel een combinatie van memory, schaken en poker. En inderdaad er komt een flinke portie bluf aan te pas. En je moet een goed geheugen hebben om te onthouden waar de stukken van de tegenstander staan, welke stukken het zijn, waar ze vandaan komen en waar ze heengaan. Het aantal mogelijke stellingen bij Stratego zal aanzienlijk zijn op een bord van 10×10 met 80 stukken. Strategospelers vinden hun spel ook veel dynamischer.

Anjo Travialle: “Een goed geheugen is belangrijk, maar overzicht is dat net zo. De beste spelers zijn geduldig en weten hun tegenstander goed in te schatten. Het positiespel moet geduldig gespeeld worden. Sommige spelers hebben overigens zo’n goed geheugen dat ze mijn opstelling van vier jaar terug nog kunnen herhalen. Zelf weet ik mijn eigen opstelling dan niet meer, maar dat hoeft ook niet doorslaggevend te zijn.”

Dennis Baas: “Ik vind het leuk, omdat het een spel is met imperfecte informatie. Schaken is helemaal open, dus daar kan je het uitrekenen met een analyse. Stratego is ook nadenken over wat iemand anders doet, en het blind kunnen. Ik tel de stukken en ik tel de zetten. Dat is ook nodig, anders kun je dit spel niet goed spelen. Het is heel veel tellen”, zegt hij lachend.

Net als bij schaken spelen de opening, strategie en tactiek een belangrijke rol. De strategospeler heeft tien tot twintig openingsstellingen voorbereid. Een goede openingsstelling is bij Stratego van groot belang.
Een andere overeenkomst met schaken is dat Stratego ook overwegend een mannenspel is.
Een afdoend antwoord op de vraag of Stratego moeilijker is dan schaken is niet gegeven.

Strategofamilies
Zijn er bij schaken bekende schaakfamilies zo kent Stratego ook zijn families. Een voorbeeld is de familie Van Geffen uit Eerde (NB). Vader Johnny en zijn zonen Vince en Sem zijn verwoede strategospelers. Vince en Sem werden tweede en derde bij de SC dit jaar. Vader John was al eens wereldkampioen in 1999. Hij schreef er een boek over en hij geeft lezingen.
Vince werd drie jaar geleden in Waterloo wereldkampioen bij de junioren. Vader Johnny werd toen tweede in de SC.

Mooie locaties
Naarden-Vesting en Waterloo, wat een prachtige locaties voor het WK Stratego!

Khan Chess, schaakvariant gebaseerd op Stratego
Er bestaat een schaakvariant die wordt gespeeld op een bord van 10×10. Spelers mogen om beurten een stuk op de eigen helft plaatsen en als laatste de koning. Het kan ook op een bord van 8×8. Er hangt een ‘gordijn’ in het midden zodat je elkaars stukken niet kunt zien bij het plaatsen. Als alle stukken, behalve de koning, geplaatst zijn wordt het ‘gordijn’ verwijderd. De koningen moeten nu geplaatst worden en mogen niet schaak staan. Het is de bedoeling dat de koning de overkant haalt en promoveert, dit wordt de Khan-promotion genoemd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.