Kennemer Combinatie winnaar transfermarkt

De Meesterklasse van de KNSB-competitie vertoont de laatste jaren grote schommelingen, voorspellen is een hachelijke zaak. Toch lijkt Kennemer Combinatie, de kampioen van 2017, de favoriet om opvolger LSG Intellimagic te onttronen. De ploeg uit Haarlem en omgeving deed op de transfermarkt de beste zaken.

Liam Vrolijk ging van Rotterdam naar Kennemer Combinatie. Foto: Frans Peeters 2018

 

Landskampioen LSG Intellimagic heeft weer de degelijke ploeg die het al jaren heeft, maar Jan Sprenger staat niet meer op de lijst. De Duitse grootmeester, die vorig seizoen vijf keer meespeelde, heeft zich in Italië gevestigd. Hij kwam al eens voor een wedstrijd overgevlogen, maar dat dat vaak zal gebeuren lijkt onwaarschijnlijk. Hij wordt vervangen door good-old Martin Roobol uit het tweede team.

 

Kennemer Combinatie werd vorig jaar tweede. De ploeg met de grootmeesters Loek van Wely en Wouter Spoelman kreeg er met Jorden van Foreest (overgekomen van Sissa) een derde nationale topper bij. Het grote talent Liam Vrolijk kwam over van Rotterdam. Rotterdam degradeerde en liep leeg, Sissa liep leeg en degradeerde vrijwillig. Kennemer Combinatie eindigde vorig seizoen maar een punt achter LSG, had wel een half bordpunt meer en won de onderlinge wedstrijd met 6,5-3,5. Die feiten, plus de transfers, maken de Haarlemmers nu tot favoriet.

 

Ook nummer drie BSG heeft twee leuke versterkingen. Ruud Janssen speelde voor De Toren Arnhem, dat uit de eerste klasse degradeerde. In plaats van een klasse omlaag, koos hij voor een klasse omhoog. Nu speelt de grootmeester op het niveau waar hij thuishoort. Justin Tan is een jonge Australiër die in Utrecht is gaan studeren. Hij zal binnenkort tot grootmeester worden benoemd.

 

HMC Den Bosch werd vorig seizoen vierde, toen nog met sponsornaam. Die is er nu af en er staan ook geen spectaculaire nieuwelingen op de lijst. Alleen Martin Martens kwam over uit de boedel van Rotterdam.

 

Nummer vijf, En Passant, is al niet meer de sterke ploeg die drie keer landskampioen werd. Ook deze zomer waren er tegenvallers. Benjamin Bok is in Amerika gaan studeren, Vyacheslav Ikonnikov ging over naar HWP Sas van Gent en Zhaoqin Peng is gestopt met competitieschaak. Een andere tegenvaller was het vertrek van enkele (sub)sponsors. Doordat de nieuwe hoofdsponsor Fish Partners pas laat werd gevonden, viste de club op de transfermarkt met sommige spelers achter het net. Nieuwelingen zijn Lucas van Foreest (Sissa), Alexandre Dgebuadze en Michael Feygin.

Vyacheslav Ikonnikov versterkt HWP Sas van Gent. Een grote aderlating voor En Passant. Foto: Frans Peeters 2015

 

Nummer zes Voerendaal heeft de naam veranderd in Zuid Limburg. Ilja Zaragatski kwam over van Sissa, verder zijn er geen bijzondere mutaties.

 

Het Groningse Sissa was vorig jaar zevende, maar heeft zich zoals gezegd teruggetrokken.

 

Net ontsnapt aan degradatie was MuConsult Apeldoorn. De ploeg versterkte zich met Robby Kevlishvili, die Rotterdam verliet.

 

De promovendi Charlois Europoort en De Stukkenjagers deden zo te zien geen zaken op de transfermarkt.

 

Vanwege de terugtrekking van Sissa is Het Witte Paard Sas van Gent een extra promovendus. HWP haalde Vyacheslav Ikonnikov weg van En Passant. Geen verrassing, gezien diens band met Zeeland.

 

Zaterdag wordt de eerste ronde gespeeld.

 

 

5 Comments

 1. Avatar
  Eric César september 13, 2018

  Nummer zes Voerendaal heeft de naam veranderd in Zuid Limburg.

  Op basis van de sporadische informatie die hierover is te vinden, is mijn indruk dat het iets gecompliceerder is. Schaakvereniging Voerendaal blijft bestaan met ongewijzigde naam. Maar er is een nieuwe schaakvereniging opgericht met de naam Zuid Limburg. Het recht om uit te komen in de Meesterklasse is, naar ik heb begrepen, overgedragen van schaakvereniging Voerendaal naar deze nieuwe schaakvereniging Zuid Limburg. Het team van Zuid Limburg zal, naar verluidt, worden gevuld met dubbelleden van zowel de schaakvereniging Voerendaal als de schaakvereniging D.J.C.

  • Avatar
   Johan Hut september 13, 2018

   Bedankt voor de aanvulling. Dat ik niet naar zoiets had gezocht, is omdat ze met exact dezelfde spelers spelen als Voerendaal vorig seizoen. Alleen aangevuld met Zaragatski, maar die heeft natuurlijk niets met DJC te maken.

 2. Avatar
  wimw september 13, 2018

  De invloed van een sponsor is wel erg groot, als je je zoals SISSA uit de Meesterklasse moet laten terugzetten naar de derde klasse.

  • Avatar
   Johan Hut september 13, 2018

   Groningen is een geweldige schaakstad, maar het clubleven is de laatste jaren rommelig, met veel gedoe, clubjes binnen clubs en spelers die overstappen van de ene naar de andere topclub. Als ze één topteam zouden hebben met een goede sponsor, zouden ze kandidaat zijn voor de landstitel, met Tiviakov, twee keer Van Foreest, Ernst, Werle, Brandenburg, Brenninkmeijer, Maatman, Maris, Hoeksema, Geurink. Misschien met nog wat van hun jonge Duitse vrienden erbij. Mits ze allemaal alle wedstrijden spelen natuurlijk, wat bij sommigen lastig is.

 3. Avatar
  Zuid Limburg september 13, 2018

  Voor alle duidelijkheid, ik heb niets met deze nieuwe vereniging te maken…. Ze mogen mij uiteraard wel benaderen om tegen een aantrekkelijke vergoeding mijn naam op Schaaksite over te nemen…. 😑

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.