9e ronde: mannen winnen, vrouwen verliezen


Gemengde berichten uit Batumi vandaag. De heren deden hun plicht en boekten een normale overwinning op Moldavië dankzij winstpartijen van Anish Giri en Jorden van Foreest. Dankzij deze overwinning staat het Nederlandse team nu op een 14e plek, drie matchpunten achter de verrassende koploper Polen. Als Nederland nog twee keer wint en alle uitslagen goed vallen is een podiumplek mogelijk, de kans is niet groot. De Nederlandse dames, 16e geplaatst, vinden zichzelf terug op een beschamende 50e plek. Tegen Peru (37e op rating) werd met 2.5-1.5 verloren: Peng en Lanchava verloren met zwart, alleen Anne Haast deed iets terug.

Herenteam

Moldavië speelt al sinds ronde 5 zonder kopman Bologan en mede daardoor was Nederland zwaar favoriet in deze match, 2671 tegen 2532 gemiddeld. Al vrij snel werd duidelijk dat Nederland de match zou gaan winnen, zeker toen Van Foreest al na 27 zetten klaar was. De tegenstander maakte een rekenfout, kwam materiaal achter en ging meteen nog een keer in de fout (zie analyse). Ook Giri kwam snel goed te staan. 20.Dd3-b5 en 21.Db5-d3 lijkt tijd te verliezen, maar het dwong het zwarte paard naar b7 waar het volkomen buitenspel stond en zou blijven staan. In zo’n geval hoor je de boel aan de andere kant te openen. Dat deed Giri met 25.g4! wat hem een winnende aanval opleverde.

Loek van Wely kwam met wit iets minder te staan: gat op e4, koning niet helemaal veilig. Daarna een stelling met allebei dame en toren en wit een geïsoleerde pion. Toen zwart echter niet 28…Db4 deed en zo 29.Te1 toeliet kreeg wit activiteit en dwong hij met een torenoffer remise door eeuwig schaak af. De tegenstander van Erwin l’Ami tenslotte kreeg vijf op een rij: d4 t/m h4. Het zag er indrukwekkender uit dan het was en Erwin miste zelfs nog ergens een grote kans: 37…Pxe4! In de partij kreeg zwart een toreneindspel met een pluspion, maar dankzij een actieve koning maakte wit heel makkelijk remise.

Damesteam

Ook bij de dames was Nederland met 2328 vs 2172 gemiddeld zwaar favoriet. De twee sterkste spelers van Peru hadden echter wit en die wonnen allebei. Nederland won niet beide witpartijen. Sterker nog, Anne Haast stond op een gegeven moment slecht: weliswaar een kwaliteit meer, maar met twee lopers, een vrijpion en initiatief had zwart meer dan genoeg compensatie. Een paar slechte zetten in tijdnood keerden het oordeel en na de eerste tijdcontrole was het niet moeilijk meer voor Anne (zie analyse). Rosa Ratsma speelde een beetje vreemd in het vroege middenspel: Pf3-d4 en dan Pd4xc6 leek me de zwarte stelling te versterken (waar ze misschien hoopte dat het tegenovergestelde het geval was). Zwart kwam comfortabel te staan, maar waarschijnlijk mede door de matchsituatie en het ratingverschil probeerde ze het niet al te hard en werd op het vroegst mogelijke moment remise gegeven.

Peng maakte een paar tactische fouten: 14…a5 gaf een pion weg, 18.d5 had ze vermoedelijk niet zien aankomen. Ze kwam een volle kwaliteit achter en wit had ook nog aanval. Met 32.Txh7+ werd die afgerond. Tea Lanchava kreeg tenslotte een van haar favoriete varianten op het bord: fianchetto met Ph6 en f6. Objectief is het niet zo heel goed, maar op een gegeven moment werd de stelling vrij onduidelijk: zwart had een sterk paard op d3, maar de witte paarden huppelden ook vrolijk over het bord. Het ging mis met zwart toen zij met 33…Db5? een kwaliteitsoffer op d3 toeliet en daarna de witte aanval doorsloeg.

4 Comments

 1. Avatar
  wimw oktober 04, 2018

  De heren doen het heel behoorlijk met al ronden lang hetzelfde team zonder Tiviakov en kunnen nog bij de toptien eindigen, als ze in ronde 10 India zonder Anand verslaan. De dames hadden de loting wat tegen, achter elkaar tegen toplanden Rusland en China, maar kunnen het toernooi nog wat redden door de lage landen derby tegen België overtuigend te winnen. Polen won van de Verenigde Staten, doordat Nakamura verloor en Caruana tegen Duda ( volgens de engine) een gewonnen staand eindspel niet verzilverde. Wel een grote verrassing dat Polen aan kop gaat!

 2. Avatar
  Daan oktober 04, 2018

  In het artikel wordt gesteld dat Bologan sinds ronde 5 niet meer is opgesteld. Maar wat is bij Nederland met Tiviakov aan de hand? Die is nog langer niet opgesteld en ook vandaag niet. Is hij ziek? Maakt hij een toertocht door de bergen?

  • Avatar
   Hans Kluck oktober 04, 2018

   Forum op Utrechtschaak verwijst naar Facebookpagina Tiviakov waarin hij lijkt aan te geven dat hij ziek is (althans, hij verwijst naar website waarin wordt gesproken over ziekte onder Olympiadegangers). Waarom dat inderdaad verder nergens wordt vermeld weet ik ook niet.

  • Avatar
   coenj oktober 04, 2018

   Het heeft er wellicht niks mee te maken, maar ik kreeg vorige week wel mee dat er een conflict was rond de partij van Tiviakov. Hij liet het zelfs aankomen op een beslissing van de hoofdarbiter.

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.