Nick Schilder: “Je hoeft niet heel intelligent te zijn om te schaken.”

Flyer van de KNSB

Tijdens de Kinderboekenweek werd overal in het land voorgelezen door landelijke of plaatselijke bekendheden. Zanger Nick Schilder, onze enthousiaste schaakambassadeur, las in de openbare bibliotheek in Hilversum voor uit het boek Simon de Schaker van Joyce van der Meijden. Daarna presenteerde hij een schaakquiz en speelde hij een partij online. Verslaggeefster Susanne van Velzen van De Gooi- en Eemlander interviewde Nick voor een paginagroot verhaal. Hieronder enkele citaten.

 

Over hoe hij als schaker begon:

Toen ik vijf was belde ik in de buurt aan op zoek naar iemand die de regels kende. Bij oom Ben had ik beet.

 

Over hoe dat verder ging:

Er was in Volendam in die tijd geen super goede begeleiding voor jonge talentvolle schakers. Achteraf maar goed, anders was ik misschien niet in de muziek verder gegaan.

 

Waarom hij geen profschaker zou willen zijn:

Een schaker is urenlang alleen maar mentaal bezig. Eén dip in je concentratie en je bent voor niks afgereisd naar China. Dan is mijn muziekvak een stuk gevarieerder. De ene keer heb ik een optreden, de dag erna maak ik een tv-programma.

 

Wat brengt schaken hem?

Het ordent mijn gedachten. Ik ben heel druk in mijn hoofd. Met schaken organiseer ik mijn gedachten op een bepaalde manier. Dat vind ik prettig.

 

Over zijn schakende kinderen:

Ik vind het wel belangrijk dat ze het spelen. Het is goed voor de ontwikkeling van hun sportiviteit, discipline en concentratie.

 

Over zijn eigen schaakkracht:

Ik ben tactisch onderlegd, maar het is geen moeilijke en ingewikkelde sport. Je hoeft echt niet heel intelligent te zijn om te kunnen schaken.

 

Over zijn ambassadeursrol:

Het is fantastisch om mijn liefde voor het schaken te delen.

 

Over moderne vormen van schaken:

Kroeglopertoernooien worden steeds populairder. In tweetallen loop je bijvoorbeeld tien kroegen in het stadscentrum af waar je potjes speelt.

 

Schaakt hij ook met zijn collega Simon?

Nee. Maar ik speel weleens met zanger Nielson. Leuk om te doen, maar hij is geen partij voor mij. Ha ha ha.

 

Hier nog een filmpje van twee dames die het belang van Nick Schilder voor de schaaksport op hun waarde weten te schatten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.