Twee koplopers, Basman eerste ‘basmanpunt’

Na drie ronden gaan er twee deelnemers aan kop met 2,5 uit3. David van Kerkhof lijkt in goede vorm te steken en versloeg medekandidaatkoploper Li Riemersma overtuigend in een symmetrisch Engels. Bart Gijswijt bleef mee aan de leiding, maar dat was niet helemaal zonder hulp van de elementen. Basman scoorde zijn eerste punt en dat was wel echt op zijn basmansiaans: ongelooflijke openingszetten en een slechte stand toverde hij toch nog om naar een overwinning.

Laten we beginnen met David van Kerkhof. Hij speelt tot nu toe volgens het bekende schema: winnen met wit en remise met zwart, alleen dan omgekeerd: winnen met zwart en remise met wit. Li Riemersma speelde de opening te slap en kwam heel slecht te staan.

Al op zet 23 had het mis kunnen gaan:

Met zijn laatste zet (23 Pa4?) heeft wit de terugtocht van zijn dame afgesloten. Met 23 .. Pc6 24 Db5 Tfb8 kan wit zijn dame alleen bevrijden met 25 Pb6, want 25 Da6 Pc7 verliest de dame. David speelde 23 .. Tfb8, waarna de witspeler met 24 Txb8 Txb8 25 Lc1 zijn dame op het nippertje kon redden. Maar wat bleek: aan de andere kant stond wit ook verloren.
Na 29 hg3 voerde zwart een mooie doorbreek uit:Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.