Gijswijt blijft leiden

Op het affiche staat Bosboom-Basman, maar HWP’er en leider van het pak Bart Gijswijt houdt de gemoederen, in ieder geval van zijn clubgenoten, vooral bezig.

Het treffen Bosboom-Basman (foto: Joost Jansen)

De verslaggever van dienst volgt deze ronde vanaf bord 38 in de B-groep. Ook even flying bye spelen. En dat is best leuk, want vanaf mijn positie kan ik redelijk goed de ontwikkelingen op het podium en dus in de Meestertienkamp volgen.

Ik kijk dus vooral naar het bord van mijn clubgenoot, de meer neutrale toeschouwer leeft al een paar dagen toe naar het treffen Manuel Bosboom-Michael Basman. Onze Engelse gast is de avond tevoren enigszins bestraffend toegesproken door Gerard Welling. Gerard, ook niet vies van wat onorthodox openingsspel, vindt dat Mike Basman niet te gek moet doen. Soms is het weer tijd om gezonde zetten te doen. De goede raad lijkt niet aan dovemansoren gericht. Althans, na het standaardwerk met 1.., g5 en 2…, g4 volgen ontwikkelingszetten en mag de oude Meester even hopen op een goed resultaat. Als Manuel echter nog een diabolische truc in de stelling brengt is Michael even van alle goede geesten verlaten en gaat hij nog ten onder:

Manuel vindt hier 20.b4!, waarna zwart de only move 20…La4! moet vinden. Na 20…Dxb4 21.Pf6+ was het over: 21…Kh8 22.Dd3 Lxf6 23.Lxf6+ Kg8 24.De3 met ondekbaar mat. Waarom dan 20.b4? Omdat zwart anders na meteen 20.Pf6+ verdedigt met 20…Lxf6 21.Lxf6 Df5.
Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.