1A: Philidor 1847 – Paul Keres 3–7

Paul Keres is al sinds mensenheugenis een eersteklasser. Zullen de Utrechters eindelijk eens naar de Meesterklasse promoveren? Ze staan na zaterdag bovenaan, wat vooral kwam door de verrassende nederlaag van topfavoriet Groninger Combinatie tegen ASV. Maar natuurlijk ook door eigen kracht, Paul Keres won voor de vijfde keer. Een verslag met partijfragmenten van Evert Rademakers, die ook vertelt dat enkele spelers onderweg de Afsluitdijk misten. Tja, dat is wel een bouwwerk dat je over het hoofd kunt zien. Verder is vermeldenswaardig dat een van de taaiste schakers van Nederland remise hield tegen de Nederlands kampioen van 1970.

 

Om kwart over 10 werd er verzameld om naar het verre noorden af te reizen voor de uitwestrijd tegen Philidor 1847. De treinen lagen er uit dus we moesten met de auto. Niels en ikzelf spraken op het station af om met Jan mee te reizen vanaf Amsterdam, en de rest bij Xander. Xander en Wesley reden vanaf daar. We hadden 11 man want Peter was in het land en zodoende was ik non-playing teamcaptain en tevens stand-in. Dat laatste leek vooral nodig te zijn wanneer Marijn, de bankier, te druk zou zijn met werk. Een week van tevoren bleek dat dit nog net kon voor Marijn dus dat leek allemaal geregeld. Daags voor de wedstrijd kwamen echter ineens allerlei verzoekjes binnendruppelen. Zoals: “Evert ik ga vrijdagavond uit, ik app je ’s nachts of ik zaterdag mee doe”. Op de dag zelf kwam er ook nog een speler achter dat we met 11 man waren (wat ook gewoon in de email stond, whatsapp etc.) en heeft toen nog tevergeefs een slotoffensief ingezet. Enfin, Team Afsluitdijk (Jan, Niels en ik) die per ongeluk over Lelystad is gereden (echt jammer, wanneer rijd je nou over de afsluitdijk? Laatste keer voor mij was denk ik met PK1-SOS speler Anne Veltman onderweg naar het NK Jeugdschaken in Schagen in 2006?) was er ruim op tijd en in de ruime kantine was er nog tijd voor een koffie of twee. Een paar minuten voor 1 waren de andere auto’s er ook dus alles was rond. De klokken gingen aan en er bleken ineens 3 spelers te missen. Wesley, Paul en Demre. Roken? Even gechekt maar niemand te zien. Misschien wat eten halen? Groot gelijk zou ik zeggen. Ik had zelf inmiddels net verzocht aan het barpersoneel om de frituur aan te slingeren want ik wou zo wat kippige nuggets (ja zo heet dat in Leeuwarden blijkbaar) een een broodje hamburger speciaal gaan bestellen. Zo rond klokslag half 2 kwamen Paul, Wes en Demre dan toch binnenlopen met wat broodjes en na wat gegrom van de TL werd er snel achter het bord plaatsgenomen en waren alle 10 borden bezig.

 

Lees verder op de website van Paul Keres.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.