Toernooidirecteur Schaakfestival wint NK Blitz voor studenten

Het Schaakfestival 2018 is feestelijk geopend in het Van Swinderen Huys in hartje Groningen. Dat gebeurde direct na de eerste editie van het NK Snelschaken voor Studenten. Ook was er de kleurloting voor de University Challenge tussen Lucas van Foreest en  Ivan Sokolov van 27 t/m 30 december. Lucas begint die met match met de zwarte stenen.

Dan naar het schaken zelf, want het eerste NK Snelschaken voor Studenten stond op het programma in hetzelfde Van Swinderen Huys, voorafgaand aan de opening. De allereerste editie van het snelschaaktoernooi voor studenten mocht maar liefst 20 deelnemers verwelkomen. Je moest nog wel even je studentenpas laten zien, want er stond toch even mooi 200 euro te wachten op de winnaar, dus geen ruimte voor nepstudenten, opportunisten en wannabees. Het deelnemersveld was ook zeer sterk te noemen, met een totaal maar liefst vijf FM’s en een groot aantal sterke clubschakers. In het eerste deel van het toernooi werden drie spannende voorrondes gespeeld in groepen van vier, waarna de spelers verdeeld werden over vier finalegroepen. Favorieten FM Nick Maatman en FM Milan Mostertman wisten zich verrassend niet te kwalificeren voor de finalegroep van zes studenten. Die laatste won nog wel de prijs voor beste huisschaker, want Mostertman is geen lid meer van een club.

In de finale zes namen:  FM Zyon Kollen, Jasper Geurink, FM Ivo Maris, Rieks Taal, Luuk Baselmans en FM Koen Lambrechts. Vijf rondes dus, waarin iedereen nog kon bewijzen de handigste schaker te zijn in het tijdslot van slechts drie minuten per persoon per partij. Het brons ging uiteindelijk naar Ivo Maris, de tweede plaats ging naar Jasper Geurink en de hoofdprijs en de titel van Nederlands Kampioen Snelschaken voor Studenten ging -nota bene – naar toernooidirecteur van het Chess Festival zelf: Koen Lambrechts. Dit riekt wellicht naar doorgestoken kaart, maar aangezien hij slechts als achtste geplaatst was, mogen we spreken van een puike prestatie. Bovendien werd dit NK georganiseerd door schaakclub JSV SISSA, met behulp van de RUG, Mathijs de Jong en het Schaakfestival.

In zijn openingsspeech zei scheidend toernooidirecteur Koen Lambrechts dat dit weliswaar het laatste jaar is dat hij actief bij het Schaakfestival betrokken is, maar dat hij zeker is dat het toernooi een prachtige toekomst tegemoet gaat. Hij bedankte de sponsoren en de tientallen vrijwilligers, zonder wie het festival niet mogelijk zou zijn. Hij benadrukte de steun van de drie hoofdsponsoren, RUG, Gemeente Groningen en de nieuwe sponsor Hotels.nl. Lambrechts zei verder dat Groningen een unieke ‘hub’ is, waar innovatie en universiteit nauw met elkaar verbonden zijn. In schaken worden die zaken verenigd. Het Schaakfestival organiseert in het kader van City of Talent al een decennium de University Challenge.

De volgende dag – zaterdag 22 december – was de eerste dag van het Open toernooi van het Schaakfestival. Een rustige dag, al waren er wel een paar kleine verrassingen. Opvallend resultaat waren er wel op de borden 1 en 2, GM Michal Krasenkow – Ruud van Meegen en FM Simet – GM Tiviakov eindigden beiden in een bloedeloze remise. Verder is alleen het verlies van Nico Zwirs tegen Sjoerd van Roon het vermelden waard.

– Benno de Jongh, Kenneth Muller en Renze Rietveld —

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.